itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Državni zavod zabranio prodaju vina

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Frano Miloš, proizvođač jednog od najboljih hrvatskih vina, Stagnuma, koje je prema ocjenama najprestižnijih svjetskih vinskih kritičara gotovo pa endemski primjer kvalitete što se crnih vina tiče, posebno među sortom plavac mali, otpočeo je još jednu bitku sa Zavodom za vino i vinogradarstvo.

Naime, nakon afere sa Stagnumom iz 2009. kada je Zavod po nekoj zaista 'pomaknutoj' logici klasificirao Miloševo vino kao stolno, a ono se, kao prvo hrvatsko vino koje je probilo tu cjenovnu barijeru, prodaje po cijenama od 230 kuna pa naviše, sada je Zavod njegovo najnovije vino, Rose 2011, jednostavno ocijenio nepodobnim za konzumaciju.

Iako u dopisu Zavoda, koji je Frano Miloš dobio nakon što su testirani uzorci Rosea, stoji kako se prema kemijskoj analizi njegovo vino može svrstati u kategoriju 'vrhunsko', komisija za organoleptičko (senzorno) ispitivanje je zbog - 'jako naglašenog neugodnog, oštrog mirisa etil acetata i izražene hlapljive kiselosti', odbila dati dozvolu za puštanje vina na tržište.

Sam Frano Miloš, kako priznaje, umoran od borbi s vjetrenjačama, pokušao je konferencijom za novinare otvoriti pitanje zašto je u Hrvatskoj uopće dopušteno da se subjektivnim doživljajem nekolicine ljudi, proizvod poput vrhunskog vina jednostavno proglasi otpadom? 'Nigdje u svijetu ne postoji organoleptička komisija koja ima moć zaustaviti puštanje u prodaju zdravstveno ispravnog proizvoda', ogorčen je Miloš, apelirajući na zakonodavca i resorno Ministarstvo da jednostavno ukine tu praksu.

Iako potpuno razočaran u sustav za procjenu kvalitete vina, Miloš nije htio komentirati novinarski upit ne radi li se možda o korupciji, nelojalnoj konkurenciji i sličnim stvarima, već ponovio da je jedino rješenje ukinuti komisiju ili joj oduzeti moć da donosi presude o tome koje vino će ići na police, a koje ne, kako je, uostalom, to slučaj u cijelom svijetu.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: