itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Bajićeve krupne ribe

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

USKOK se krajem prošle godine hvalio da je u Novoj Gradišci "pala" jedna od najvećih švercerskih skupina posljednjih godina, no kada je stvar došla do Županijskog suda i optužnice ispalo je kako se 35 carinika i policajaca zapravo tereti da su svi zajedno otuđili "ogromnih" 8.884 kuna! Svaki član "velike švercerske skupine" tako je u prosjeku ukrao "visokih" 253 kune.

Kada bi se gledalo čisto statistički (idealno za evidenciju monitoringa Europske unije koji i dalje prate Poglavlje 23.) zajednička akcija policije i USKOK-a u Novoj Gradišci, izgledala je sjajno. Naime, nakon gotovo pola godine istrage, koja je uključivala praćenje i nadzor telefonskih razgovora te nakon što su petorica glavno-osumnjičenih bili uhićeni i privremeno zatvoreni, država odnosno DORH, podignuli su prije mjesec dana optužnicu protiv čak 35 osoba pred Županijskim sudom u Osijeku.

U listopadu 2011. kada je Uskok donio nalog o provođenju istrage ova akcija je na službenim stranicama izgledala kao veliki i značajni uspjeh u borbi protiv korupcije te nepobitni dokaz da i policija čisti vlastite redove. USKOK je odmah izdao priopćenje za medije o velikoj akciji, a na naslovnicima se ubrzo našla vijest o tome kako je pala "kriminalna skupina carinika" te kako su čak petorica odmah završila u zatvoru.

Nakon što smo ovih dana pročitali optužnicu, odmah smo uočili zašto je to tako. Naime, od  "velike akcije" ili nekog "udruženog zločinačkog pothvata" ili " najveće kriminalne skupine", nema baš nekih naznaka. Naime, svih 35 optuženika tereti se da su oštetili državni proračun u visini od 8.884 kuna! Točnije, carinici su u prosjeku zakinuli državu za "visokih" 253 kune!

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: Zaključeno

Link|

0 comments: