itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ministar Jovanović suglasan

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Zoran Oreščanin, za kojega se sumnja da ima lažnu svjedodžbu srednje trgovačke škole u Bosanskom Brodu, imenovan je za ravnatelja Škole za cestovni promet nakon što je troje članova školskog odbora dalo ostavku.

Na današnjoj sjednici, koja je trajala tek petnaestak minuta, “unutarnji” članovi, odnosno zaposlenici škole, dali su ostavke, a vanjski politički članovi uz potporu predstavnika roditelja Danijela Blaića, inače načelnika I. Postaje prometne policije, imenovali su Oreščanina za ravnatelja. Slučaj Oreščanin isplivao je nakon što je dosadašnji ravnatelj Vedran Nola, koji odlazi u mirovinu, pri unosu podataka u e-maticu ustanovio da je Oreščanin trogodišnju srednju školu završio godinu dana nakon završetka osnovne škole - 1990. završio je osnovnu, a 1991. godine srednju školu. Oreščanin je Noli dostavio uvjerenje od Narodnog univerziteta Moše Pijade, koji nema veze s njegovim obrazovanjem, da im je izgorjela dokumentacija, a danas je donio potvrdu da je ministar Željko Jovanović suglasan s njegovim imenovanjem. Ravnatelj Nola sam je provjerio valjanost svjedodžbe u školi Nikole Tesle koja je pravni slijednik škole Fric Pavlik koju je navodno pohađao Oreščanin no oni su odgovorili da ga nemaju registriranog u evidenciji.

U osnovnoj školi na Jarunu potvrđeno mu je da ju je Oreščanin završio 1990. godine. Nola je slučaj prijavio Ministarstvu obrazovanja, Gradskoj skupštini, Gradskom uredu za obrazovanje i policiji no nitko nije reagirao. Iako je na prošloj sjednici školskog odbora dogovoreno da će iduću sjednicu održati početkom srpnja, jer su se nadali da će se do tada razriješiti sumnja, u srijedu su vanjski članovi odlučili sazvati hitnu sjednicu za danas. Prosvjetna inspekcija ogradila se od slučaja imenovanja Z. Oreščanina objasnivši da ne mogu reagirati jer oni mogu provjeriti samo visokoškolsku diplomu koja je uvjet za imenovanje ravnatelja, a “eventualna provjera stečenog srednjoškolskog obrazovanja je bespredmetna s obzirom na činjenicu da osoba ima stečenu visoku stručnu spremu”.

– Prosvjetna inspekcija nije ovlaštena nadzirati visoka učilišta, pa tako nije u mogućnosti nadzirati ni javne isprave koje visokoškolske ustanove izdaju. Kada bi provjera stečenog srednjoškolskog obrazovanja imala smisla, prosvjetna inspekcija ni tada ne bi mogla postupati jer je, prema navodima podneska, ista stečena izvan granica RH – poručuju iz Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Ministarstva obrazovanja. Iz ovoga proizlazi da diplome stečene upisom na fakultet s lažnom dokumentacijom su valjane. Na takav odgovor kolega inspektora zgrozio se jedan prosvjetni inspektor s dugogodišnjim iskustvom. Poručuje da je sve moguće provjeriti i da takav slučaj ako je istinit treba sankcionirati.

Inspektor je za sankcije

– Ne slažem se s mišljenjem kolega. Ja bih tražio da se utvrdi zakonitost svjedodžbe, tražio da se poništi ako nije valjana te da se takva osoba kazneno goni. Ne može se na temelju lažnog dokumenta napredovati u visoku stručnu spremu. I moguće je provjeriti dokumente u Bosni i Hercegovini, to se zatraži od njihova ministarstva nadležnog za obrazovanje i već smo surađivali po tom pitanju – objasnio je inspektor želeći ostati anoniman da ne snosi sankcije od poslodavca. Ako je diplomi prethodila lažna svjedodžba, objasnio je, ni ona nije valjana.

Oreščanin je 2001. godine izvanredno upisao višu školu (željeznički smjer) na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i diplomirao 2005., a za to je vrijeme radio kao konobar u kafiću Index koji se nalazi pokraj škole i Fakulteta prometnih znanosti. Potom se zaposlio u Školi za cestovni promet kao nastavnik praktične nastave i počeo izvanredni studij na Fakultetu prometnih znanosti (cestovni smjer) te je diplomirao 2007. Zanimljivo je da je s njim diplomirao i Radenko Tomić, član školskog odbora i bivši suprug Lidije Tomić, bivše bliske suradnice gradonačelnika Milana Bandića.

Uoči izbora ravnatelja jedan je član školskog odbora smijenjen, a na njegovo je mjesto došao Luka Dodig koji je bio akter u aferi s Tomićem kad su 2009. promijenili prebivalište da bi bili izabrani u mjesni odbor Mile Budaka, a živjeli su na drugoj adresi. Oreščanin nam je u četvrtak kazao da ima sve originale dokumenata, ali je u gužvi pa nam ih ne može dati, a Noli ih ne želi dati. Završio je, kaže, večernju školu te je zato nastala zabuna, a tvrdi da Nola radi hajku na njega jer nije prošao njegov kandidat za ravnatelja. Srednju je školu završio s trojkom, no do sada mu se poboljšalo, kaže, fotografsko pamćenje pa je vrijeme da postane ravnatelj.

Status: Banana republika
Lokacija: Slavonski Brod
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link|

1 comments:

Anonimno kaže...

Orescanin Zorana juri jedna djevojka iz Srbije koja je bila u gay vezi i koja je 10 godina mladja od njega