itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Milanović je odbio Antešićevu ostavku

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, dok je bio gradonačelnik Raba, promjenama prostornog plana tog grada 2004. godine prenamijenio je svoje poljoprivredno zemljište u građevinsko i tako zaradio milijune! Antešić je spornim izmjenama prostornog plana grada Raba povećao vrijednost i zemljišta članova svoje obitelji jer je i njihovo poljoprivredno zemljište tim potezom pretvoreno u građevinsko. Ukupno su time Antešići dobili oko 24.000 četvornih metara skupog građevinskog zemljišta.

Kupio vijećnikov glas

Radi se o zemljištu na predjelu Markovine na kojem su u međuvremenu niknule vile. A izglasavanje novog prostornog plana 2004. godine u Gradskom vijeću Raba, kojim se Antešić poprilično obogatio, nije prošlo nimalo lako. Na prvom glasanju za te izmjene prostornog plana sedam vijećnika bilo je za njegovo prihvaćanje, sedam protiv, a jedan je vijećnik bio suzdržan. Antešić je ipak smatrao da je prostorni plan i tim omjerom glasova prihvaćen, no nakon intervencije Ureda državne uprave, ipak je morao povući odluku o njegovu prihvaćanju.

No već za nekoliko dana ponovno je stavio izmjene prostornog plana na dnevni red Gradskog vijeća na kojem je plan ipak na kraju prihvaćen s osam glasova za i sedam protiv. Za osmi glas je, kažu naši rapski sugovornici, Antešić se u međuvremenu pobrinuo tako što je glas suzdržanog vijećnika – kupio. Neki smatraju da je time Antešić prekršio i Zakon o prostornom uređenju jer je, sukladno tom zakonu, morao ponoviti cijelu proceduru izrade prostornog plana nakon što on nije prihvaćen na prvom glasanju. No zbog žurbe Antešić je ipak taj plan već za nekoliko dana dao na ponovno glasanje.

Bivši gradonačelnik Raba Željko Barčić, koji je od Antešića preuzeo tu dužnost 2005. godine, kaže za svog prethodnika da je možda i promijenio prostorni plan zakonito, no to što je time prenamijenio svoje poljoprivredno zemljište u građevinsko smatra apsolutno nemoralnim
.

To je isto kao i njegov odlazak u jednodnevnu saborsku mirovinu. Sve je po zakonu, ali je nemoralno – kaže Barčić. A na zemljištu koje je Antešić 2004. godine prenamijenio u građevinsko nikla su stambena naselja. Jedan od investitora koji je ondje sagradio vile (podaci poznati redakciji) rekao nam je da je zemljište kupio od jednog člana Antešićeve obitelji. Četvorni metar plaćao je 53 eura.

Milanović je odbio Antešićevu ostavku

Antešić je pak u svojoj imovinskoj kartici naveo da posjeduje 16.000 četvornih metara građevinskog zemljišta vrijednog osam milijuna kuna te još 12.000 kvadrata njive vrijedne milijun kuna. Njegova je supruga pak vlasnica 5000 četvornih metara građevinskog zemljišta čija je vrijednost pet milijuna kuna te još 70.000 kvadrata šume, vrijedne sedam milijuna kuna.

Afera sa zemljištem nova je u nizu Antešićevih grijeha iz prošlosti. Saborsko umirovljenje i plaćanja doma za tetu novcem Raba nisu bili dovoljan razlog premijeru Zoranu Milanoviću da ga smijeni. Svog bliskog suradnika, kod kojeg ljeti voli doći na Rab, premijer štiti pod svaku cijenu. Zašto?

Kvadrat poljoprivrednog 83, a građevinskog od 500 do 1000 kn

Prema vrijednosti zemljišta koje su navedene u imovinskoj kartici Zdenka Antešića, cijena četvornog metra poljoprivrednog zemljišta na Rabu iznosi između 83 i 100 kuna, dok je cijena građevinskog između 500 i 1000 kuna. Procjenjuje se da su Antešići izmjenama prostornog plana dobili 24.000 kvadrata građevinskog zemljišta. Kao poljoprivredno zemljište po cijeni od 83 kune po kvadratu ukupno je vrijedilo 1,9 milijuna kuna, a po cijeni od 100 kuna po kvadratu 2,4 milijuna kuna. Pretvoreno u građevinsko, to zemljište onda vrijedi 12 milijuna kuna, odnosno 24 milijuna kuna.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|