itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mladen Bajić - Sabrana nedjela

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Robert Matijević , poznati zviždač iz Carine, odlučio je od sutra štrajkati glađu i to zbog, kako kaže, nesposobnosti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića "koji nije napravio apsolutno ništa dok je Hrvatska opljačkana do gole kože".

Matijević će tako sutra ispred Sabora organizirati i prosvjed gdje će predstaviti knjižicu dokaza pod nazivom "Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić - Sabrana nedjela".

Napomenimo da bi Bajić sutra trebao pred zastupnicima braniti vlastito izvješće o radu Državnog odvjetništva za prošlu godinu. Matijević smatra kako Bajić ne zaslužuje više biti glavnim državnim odvjetnikom.

"Od svih informacija i dokaza koje sam u ovih više od 10 godina predao glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću o visoko organiziranom gospodarskom kriminalitetu i s njim povezanom korupcijom, koji su trebali poslužiti u otkrivanju, kažnjavanju i sprječavanju kriminaliteta i korupcije, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije napravio apsolutno ništa", tvrdi Matijević u razgovoru za Index.

Matijević je nadležna tijela u Saboru pismeno zamolio službeni prijem kako bi predao niz pisanih dokaza iz kojih se da iščitati da Bajić "štiti i zataškava organizirani gospodarski kriminalitet i korupciju". No, s obzirom da mu je prijam odbijen, Matijević kreće s prosvjedom ispred Sabora.

Matijevićeva knjižica "Sabrana nedjela", zapravo su Bajićevi pismeni tragovi u 12 slučajeva-afera u kojima ne samo da nije napravio apsolutno ništa, nego autor sugerira da je Bajić radio i protivno zakonu.

Afere koje spominje Matijević su dva slučaja vezana za Grad Zagreb i zamjenu zemljišta, odštetni zahtjev za Geotehniku, afera vezana za Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, afera Zagrebačka banka, četiri afere vezane za Carinu, slučaj Vesne Balenović u Ini te Željezara Split.

Najintrigantniji je onaj slučaj Geotehnike i dokument na kojem je vlastoručni potpis Mladena Bajića, a koji se detaljno opisuje u Matijevićevoj knjižici. Naime, u tom dokumentu glavni državni odvjetnik pita predsjednika Vlade, tada Ivu Sanadera, smatra li on i njegova Vlada da je Republika Hrvatska oštećena "odustajanjem Geotehnike d.d. od odštetnog zahtjeva!".

Sve što nije, a trebao je napraviti!

"Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji ima svu potrebnu dokumentaciju, ne zna je li Republika Hrvatska oštećena ili nije, odnosno glavni državni odvjetnik ne zna je li počinjeno kazneno djelo ili nije", čudi se Matijević zaključivši kako je vrlo važno da glavni državni odvjetnik nikada nije pokrenuo bilo kakav postupak niti je pokrenuo progon počinitelja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti što mu je bila dužnost temeljem odredbi Zakona o kaznenom postupku.

Naime, Matijević tvrdi da je nesporno da je odustajanjem od odštetnog zahtjeva Republika Hrvatska oštećena za velika materijalna sredstva.

Bajića tereti i slučaj Zagrebačke banke kada je Vlada RH 2004. godine pokrenula inicijativu temeljem zahtjeva Pašk Kačinarija da se pokrene kazneni postupak protiv pojedinih djelatnika Zagrebačke banke. Bajić po tom pitanju nije napravio ništa.

Sve o Bajićevim "sabranima nedjelima" detaljno pročitajte u prilogu.
Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: