itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Policija nelegalno pratila SOA-u i Agrokor

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Policija nelegalno pratila telefone osoba iz SOA-e i Agrokora.

Analitičari smatraju kako iza zloupotreba stoji politika, te izravno prozivaju ministra Ranka Ostojića.

Policija je pod političkim vodstvom ministra Ranka Ostojića zloupotrijebila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha Sigurnosno obavještajne agencije, te više ključnih ljudi iz Agrokora. Tu informaciju potvrdilo nam je nekoliko izvora, i to iz samog vrha vlasti. Naši sugovornici tvrde da je zlouporaba otkrivena nedavno, i to kroz stručni nadzor koji Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) obavlja nad tajnim službama (Sigurnosno obavještajnom agencijom i Vojnom sigurnosnom agencijom), te Operativno tehničkim centrom za nadzor telekomunikacija (OTC).

Nadzor je, naime, pokazao da su zloupotrebe neposredno provodili policajci iz policijskog USKOK-a i to tako da bi na zahtjeve za izlistima telefonskih kontakata za pojedince pod kriminalističkim obradama nadopisivali i telefonske brojeve osoba iz vodstva SOA-e i Agrokora. Naš sugovornik je uvjeren da za zloporabu sustava tajnog prikupljanja podataka ne mogu biti odgovorni policajci koji su tražili izliste, nego da iza svega mora stajati politika, te je izravno prozvao ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Na naše pitanje ne radi li se ovdje o “skliskom” terenu koji je na rubu zakonitosti, ali ne mora nužno biti i nezakonit budući da policiji, kao ni tajnoj službi, za izliste telefonskih kontakata ne treba sudski nalog kao što je to u slučaju prisluškivanja, naš sugovornik odvraća da se prešlo preko granice dopuštenog. Točno je, kaže, da izlisti (popis svih telefonkih kontakata uhođene osobe sa naznakom osoba s kojima se komunicira, vremenu u kojem je ostvaren kontakt, te njegovim trajanjem, ali bez sadržaja razgovora) spadaju u takozvanu zbirku podataka i da se ne smatraju zadiranjem u ljudska prava za koja bi bilo potrebno odobrenje suda. Dodaje, međutim, da je nadopisivanje telefonskih brojeva na zahtjeve za izlist (traži se izlist za, primjerice, Marka Markovića, a na na popis njegovih telefonskih brojeva nadopišu se još i telefonski broj Petra Petrovića) nezakonit akt. Osim toga, nastavlja, da bi policija radila izliste koji spadaju u jednu od metoda kriminalističke obrade, mora postojati sumnja da je osoba koja im se našla na meti počinila točno određeno kazneno djelo.

Ministar Ranko Ostojić kaže da nema informacije o tome da bi policija zloupotrebljavala podatke o izlistima telefonskih kontakata, niti ga je, premda je član Vlade zadužen za sigurnosni sustav i time član tijela koje rukovode i koordiniraju rad obavještajnog aparata, itko informirao da se provodio nadzor nad prikupljanjem podataka.

Članak 109. Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu kaže da kada Ured VNS-a, obavljajući stručni nadzor utvrdi kršenja zakona, o tome mora obavijestiti samo predsjednika Republike i premijera. Neobično je, međutim, da premijer, ako je primio ovakvo izvješće o nadzoru, nije pitao svog ministra za objašnjenje. Zakon kaže da u slučaju zloupotrebi državni vrh treba poduzeti adekvatne mjere protiv odgovornih. U ovom slučaju logično će biti da se za objašnjenja u vezi s aferom pita ministra policije Ranka Ostojića, tim prije što je član Vlade zadužen za tajne službe.

A oko same afere trebati će rasvjetliti još pojedinosti. Naime, dok nadopisivanje brojeva trećih osoba na zahtjeve za izlistima izravno upućuje na zlouporabu koja bi se mogao sankcionirati kroz mehanizme nadzora obavještajnog aparata, Ured VNS-a se ne može provjeravati, a time ni osporavati, nije li možda policija ljude iz vrha tajne službe i Agrokora izlistavala zbog sumnje u kaznena djela. Jedan naš sugovornik, međutim, kaže da bi nakon ove afere trebalo definitivno promijeniti zakonsko tretiranje izlista telefonskih kontakata. Toj se metodi masovno pribjegava, i to nije počelo s dolaskom Ranka Ostojića na čelo policije. Godišnje se traži čak desetak tisuća izlista telefonskih kontakata što ne može imati realno opravdanje. Izliste treba uvrstiti u mjere kojima se zadire u ljudska prava i slobode i za njih bi se morao pribaviti sudski nalog kao i za prisluškivanje umjesto da se, kao što je sada slučaj, samo pošalje zahtjev OTC-u.

Pod nadzorom policijskog USKOK-a su, osim vlasnika Agrokora, bili još neki poduzetnici

Uz imena članova obitelji Todorić, ali i još nekih poduzetnika, za koje je policijski USKOK, prema našima informacijama, imao otvorene zahtjeve za izlist telefonskih poziva i poruka pridodana su imena vodstva SOA-e. Osim imena najužeg tima iz vrha te Sigurnosno-obavještajne agencije, policijski USKOK uz nadzor Todorića prošvercao je i donedavnog šefa SOA-e Josipa Buljevića. Pritom, tvrde naši izvori, policijski je USKOK to činio bez znanja predsjednika Josipovića, a navodno i bez znanja premijera Milanovića.

Naši sugovornici tvrde da je taj nadzor bio nezakonit, što je utvrdilo i Vijeće za nacionalnu sigurnost, a izlisti telefonskih kontakata zatraženi su unazad sedam dana i to za godinu dana unazad. Teleoperatori su, naime, dužni godinu dana čuvati sve kontakte svojih korisnika. Takvo špijuniranje, prema svemu sudeći, politički je motivirano i nije moglo proći bez amena ministra policije Ranka Ostojića, uvjeravaju naši sugovornici. Dovoljno je reći da je nadzirana ekipa iz SOA-e kadar koji je postavila bivša HDZ-ova vlada. Bivši pripadnici policijskog i obavještajnog aparata smatraju da se nezakonitim nadziranje vodstva SOA-e zapravo ugrožava i nacionalna sigurnost. Tumače da se na taj način moglo sabotirati tajne SOA-ine akcije. Ne spore da policija može u sklopu svojih istraga nadzirati i vrh te sigurnosno-obavještajne službe, ali za to moraju imati valjan razlog i o tome, prema njima, moraju biti obaviješteni predsjednik države i premijer.

Tko je sve znao?

Budući da je i VNS potvrdio nezakonito postupanje policijskog USKOK-a sasvim je legitimno postaviti i pitanje tko je sve, osim ministra Ostojića, po svojoj funkciji, za tu zloporabu trebao znati. To su Mario Bertina, šef policijskog USKOK-a, Vitomir Bijelić, šef krim-policije te ravnatelj policije Vlado Dominić. Moguće je da netko od navedenih nije bio upleten u nezakonitosti s neovlaštenim nadzorom izlista ako je slučajno preskočen u hijerarhiji. Bivši pripadnici policije tvrde kako je to svojevrsni presedan da policija neovlašteno nadzire tajnu službu.

– Ako je ikada bila situacija da smo u sklopu mjera nadzora došli do toga da netko iz tajne službe kontaktira s ljudima koji su pod našim nadzorom, uvijek smo provjerili o čemu se radi da ne bismo ugrozili akcije tajnih službi – kažu naši izvori. Policija godišnje provjeri i do 50.000 telefonskih brojeva, a problem je u tome što ne postoji odgovarajući nadzor koji bi priječio policiju u zloporabi tih aktivnosti.


Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|