itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Sve više Euroskeptika u Hrvatskoj

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Predsjednik Ivo Josipović rekao je na svečanoj sjednici povodom 770. obljetnice Grada Samobora da nije razumio izjavu premijera Zorana Milanovića o mogućem izlasku na referendum o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji..

Vruća tema hrvatskih političara posljednjih je dana premijerova poruka iz Bruxellesa o novom referendumu o Europskoj uniji.

"Mi smo potpisali jedan ugovor, a ovo o čemu ja gledam da se razgovara zadnjih devet mjeseci je nešto drugo. I o tome će se hrvatska javnost i politika morati očitovati i o tome moramo informirati ljude", rekao je Milanović.

Neki su to shvatili kao najavu ponavljanja referenduma o ulasku u Uniju.

Prvog sedmog 2013. godine ćemo biti članovi Europske unije. Naravno, ako se pojavi neko pitanje bilo unutarnje, bilo vanjske politike, uvijek je sukladno Ustavu i zakonu, moguće da o tome odlučuju građani na referendumu", istaknuo je Josipović.

HSS je priopćio da Milanović spornom izjavom dolijeva ulje na vatru domaćih euroskeptika.

"Povremene prepirke su dio sporta koji zovemo politika", kaže predsjednik Josipović.

A što je naljutilo premijera. Govor je to HDZ-ovog Andreja Plenkovića na jednom odboru Europskog parlamenta u kojem kritizira sve smjene državnih tajnika nakon promjene vlasti što je, kaže on, dovelo do zastoja u ispunjavanju obveza iz pregovora.

"Prigodom tranzicije vlasti dogodilo se da je u promjeni načina funkcioniranja ministarstava jedan čitav ešalon bivših državnih tajnika i ravnatelja, koji su gotovo svi na ovaj ili onaj način bili uključeni u predpristupne aktivnosti za vrijeme pregovora, jednostavno 90 posto njih više nije ostalo na svojim dužnostima", rekao je Plenković.

=====

SVE VIŠE EU SKEPTIKA

Dok Hrvatska ulazi u EU, Britanci traže načina da izađu
Kada bi se među biračima Otoka danas održao referendum, čak 51 posto bi ih se izjasnilo za napuštanje europske obitelji 27 članica, kojima će iduće godine pristupiti Hrvatska

Kada bi se među biračima Otoka danas održao referendum, čak 51 posto bi ih se izjasnilo za napuštanje europske obitelji 27 članica, kojima će iduće godine pristupiti Hrvatska. Samo 34 posto birača bi se izjasnilo za ostanak, pokazalo je istraživanje.

Toga su očito svjesni i u Bruxellesu pa se spremaju na posebnu promotivnu kampanju kojom će sve EU skeptike nastojati uvjeriti u prednosti članstva u EU zajednici. Kampanja je usmjerena tomu da 2013. bude "Godina europskih građana", potpomognula s 1.75 milijuna eura marketinškog budžeta kako bi se razbile predrasude o EU članstvu.

Ova kampanja već je naišla na oštricu kritika poput one Tima Akera iz anti-EU grupe pod nazivom "Vadite Britaniju van!"

- EU ne bi trebao trošiti teško zarađeni novac na nešto što oni nazivaju takozvanim prednostima članstva u Europoskoj Unijij. EU bi se trebala povući i pustiti Britance da odluče, poručio je Aker dok njegov kolega po EU - skepticizmu Nigel Farage pojašnjava kako je trošenje novca na samopromociju još jedan razlog zbog čega se treba održati referendum o britanskom članstvu u EU-u.


Status: EUforija
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

LinkLink|