itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Zoran Milanović

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Dok slovenski, srbijanski i bosanski mediji već danima izvještavaju o 'odličnim odnosima obitelji premijera Milanovića s Novom ljubljanskom bankom', odnosno o kreditu od čak 3,25 milijuna eura odobrenom po sumnjivim kriterijima tvrtci povezanoj s obitelji premijera Milanović i to u vrijeme dok je dug Ljubljanske banke glavni kamen spoticanja slovensko-hrvatskih odnosa, glavni hrvatski mediji i dalje se prave da ih ta informacija ne zanima!

Latin na facebooku: Nije vraćena niti jedna kuna od kredita od 3,2 milijuna eura!

Sramotnom šutnjom o potencijalno velikom sukobu interesa hrvatskog premijera, sukobu interesa koji bi mogao itekako naštetiti hrvatskim nacionalnim interesima, oni razotkrivaju cenzuru rijetko zabilježenu na ovim prostorima još od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća.

A da je doista u pitanju cenzura, potvrđuju, po svemu sudeći, i rečenice koje je Denis Latin, urednik-koordinator Trećeg dnevnika na Hrvatskoj televiziji, u zadnjih nekoliko dana napisao na svom facebook profilu.

'Protekli dan obilježila je spoznaja da Milanović nije posve čist kako se sugeriralo. Idući dani pokazat će imamo li novog Sanadera za utrku. Pogledao sam financijska izvješća tvrtke brata Zorana Milanovića. ukratko, 0 zaposlenih, 0 prihoda. Ne znam na temelju čega je dobio kredit, ali vidim da od 2007. godine nije vraćena ni jedna kuna od tog kredita od 3.200.000 eura – napisao je Latin na svom facebook zidu prije dva-tri dana, da bi jučer dodao rečenicu: 'onaj tko objavi prvi priču o kreditu Milanovićeva brata, unatoč svim medijskim blokadama, zaslužio je titulu novinara godine.

Dok šute o sumnjivom kreditu, veličaju Milanovićev posjet Čileu

Do Latina nismo uspjeli doći, no i sam uvid na njegovu stranicu, kao i uvid u posljednje traljavo uređene informativne emisije Hrvatske televizije, govore o razmjerima cenzure na HTV-u.

Jer dok objavljuju višeminutne priloge o Milanovićevom ničim poduprtom hvalisanju pred čileanskim Hrvatima te kao jednu od glavnih vijesti ističu da osječki vodovod urednim platišama poklanja hrvatske zastave, dotle šute o činjenici da svi mediji u susjedstvu razvlače Milanovića zbog sumnjivog kredita tvrtci povezanoj s njegovom obitelji. Kao da premijera i njegovu glasnogovornicu nisu mogli upitati za reakciju na brojne medijske napise dok su snimali priloge u Čileu. No, tko bi se danas uopće usudio profesionalno raditi svoje posao? I uz to uzrujati premijera?

Da priča o Milanovićevom potencijalnom sukobu interesa i dalje itekako 'drži vodu', pokazat ćemo i u nastavku sage o mogućoj povezanosti premijerova (ne)djelovanja i (ne)uspješnih poslova njegova brata.

Dubrovnik je ljetos brujio o tvrtki Milanovićeva brata

Dubrovački portali još ljetos su, naime, objavili informaciju da u vrijeme kad većina građevinara zbog špice turističke sezone u Dubrovniku miruje, tvrtka Milanovićeva brata gradi ekskluzivne vile na elitnim dubrovačkim lokacijama.

Tragom te informacije istražili smo poslovanje tvrtke Magnitudo d.d., čiji je osnivač i direktor bio Krešimir Milanović, mlađi brat hrvatskog premijera, te smo otkrili da je premijerov brat neposredno uoči parlamentarnih izbora (krajem studenog 2011.) prodao blokiranu tvrtku Magnitudo d.d. supruzi tadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatske pošte, protiv kojega su USKOK i DORH u to vrijeme provodili opsežnu istragu zbog sumnji u počinjenje mnogih kaznenih djela.

Zašto stoji istraga u Hrvatskoj pošti?

U međuvremenu istraga je stala, nikakva optužnica do danas nije podignuta, a ljudi koje je u Hrvatsku poštu doveo HDZ-ov kadar Robert Jukić, i danas zauzimaju većinu vodećih mjesta u toj tvrtci. I ne samo to. Premda je Jukić formalno smijenjen, Hrvatska pošta i dalje sudski progoni zviždače i novinare koji su pisali o brojnim nepravilnostima i nezakonitostima u Pošti za vrijeme mandata Roberta Jukića.

Uprava Pošte smijenjena, zviždači dobivaju sud, a Pošta još proganja novinare?!

- Dobila sam pravomoćnu presudu da je otkaz u Hrvatskoj pošti bio protuzakonit, međutim sudski procesi protiv zviždača i medija koji su pisali o mom slučaju i nepravilnostima u Hrvatskoj pošti ne prestaju, makar su tužbe podignute za vrijeme Roberta Jukića. Nova Uprava ne reagira, već i dalje angažira odvjetnika Čedu Prodanovića, u sporovima protiv medija, kao što znate i sami - ističe magistrica Claudija Čović, ovlaštena revizorica i bivša voditeljice Službe za platni promet Hrvatske pošte, kojoj je bivši direktor Hrvatske pošte Robert Jukić prije nekoliko godina dao nezakoniti otkaz, samo zato što je Nadzorni odbor Hrvatske pošte upozoravala na falsificiranje poslovnih rezultata.

Vlahek: Tko to Bajiću ne da dignuti optužnicu protiv HDZ-ove Uprave Pošte?

- Pitam se, tko to ne da Bajiću dignuti optužnicu protiv HDZ-ove Uprave Hrvatske pošte? I tko je to odlučio na visokim pozicijama zadržati Jukićeve kadrove, premda je poznato da je za vrijeme HDZ-a i Jukića u Pošti bilo mnogo nepravilnosti, nezakonitosti i proganjanja zaposlenika koji su na nepravilnosti ukazivali, kao i velikih gubitaka? Čini se da je u pitanju aktualna vlada. Zbog čega je tako, pitala sam nedavno jednog člana Uprave Hrvatske pošte, koji mi je, na moje zaprepaštenje, kazao 'da bi u slučaju da je netko na visokom položaju htio da Uprava Pošte izgleda drugačije, tamo danas bili drugi ljudi'. Nakon razgovora s tim članom Uprave mogu samo zaključiti da ova vlast zadaje završni udarac Hrvatskoj pošti – ističe pak mr. Sonja Vlahek, bivša šefica Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte,

Mr. Vlahek se potom vratila činjenici da je uoči zadnjih parlamentarnih izbora upravo supruga tadašnjeg direktora Pošte dokapitalizirala posrnulu tvrtku premijerova brata, premda se iz imovinske kartice Roberta Jukića može vidjeti da je u to vrijeme njegova supruga godišnje zarađivala tek šezdesetak tisuća kuna.

Otkud defektologici novac za građevinsku tvrtku?

- Kakvog interesa ima jedna defektologica za kupnju građevinske tvrtke u gubicima? I otkud joj novac, ako znamo da je tvrtka Rexton d.o.o u vlasništvu njezinog supruga bila u milijunskim gubicima, odnosno da je do 2009. godine napravila dug od milijun kuna prema dobavljačima i Zagrebačkoj banci, nakon čega je prestala s poslovanjem? Tvrtka Magnitudo d.d., čija je suvlasnica od prošle godine supruga Roberta Jukića, još je registrirana na adresi Ljudevita Gaja 53, dakle na adresi gdje stanuje premijerov brat Krešimir Milanović. Premijer se zbog svega toga mora očitovati, jer ovo je ozbiljna stvar koja destabilizira cijelu Vladu. Ako se ne očituje o optužbama za potencijalni sukob interesa, onda mora podnijeti ostavku – izjavila je za naš portal još ljetos mr. Sonja Vlahek, bivša voditeljica Službe za odnose s javnošću Hrvatske pošte, koja je iznutra svjedočila brojnim malverzacijama i kršenjima zakona u Pošti za mandata Roberta Jukića.

Sonja Vlahek još jednom je, potom, podsjetila na činjenicu da je Državna revizija utvrdila brojne nezakonitosti u Hrvatskoj pošti, te da su zastupnici Hrvatskog sabora, kada su vidjeli taj izvještaj, u vrlo žustroj raspravi zaključili da je stanje u toj tvrtci katastrofalno, da je Uprava na čelu s Jukićem na nezakonit način vodila tvrtku, da su pogodovali privatnim konkurentskim tvrtkama na štetu Pošte, da je javna nabava dirigirana prema potrebama dobavljača a ne Pošte, da su sumnjivo velike iznose davali za zakup medija, te da su enormno zadužili tvrtku.

Odavno podnesene kaznene prijave

Bivša voditeljica Ureda korporativnih komunikacija Hrvatske pošte podsjetila je također i na informaciju da je saborsko Antikorupcijsko vijeće, na osnovu autentičnih dokumenata, još prije tri godine raspravljalo o kriminalu u Hrvatskoj pošti, da je utvrdilo mnogo spornih činjenica vezanih uz poslovanje Hrvatske pošte, te da su tada podnesene i kaznene prijave. No, unatoč svemu istraga stoji, a protiv Robert Jukića do danas nema nikakve optužnice!

Imaju li veze činjenice da kriminalistička istraga malverzacija u Hrvatskoj pošti već dugo stoji na mjestu te da USKOK nikako da završi istragu protiv Roberta Jukića, s informacijom da je brat premijera Milanovića u bliskom poslovnom odnosu sa suprugom bivšeg direktora Pošte, Anitom Roguljić Jukić? To pitanje još smo u srpnju prošle godine uputili Vladinom Uredu za odnose s javnošću, te smo od glasnogovornice zatražili da nam se premijer Milanović očituje o tom detalju..., no do danas, sedam mjeseci kasnije, odgovor još nismo dobili!

Kriminal ne istražuju, ali otpuštaju 1171 radnika!

Kada svemu tome pridodamo i informaciju da Alen Premužak, novi direktor Hrvatske pošte (inače bivši najbliži suradnik Roberta Jukića) najavljuje da će uskoro iz Pošte otpustiti 1171 zaposlenika, premda prethodno nisu premješteni ni procesuirani oni koji su Hrvatsku poštu doveli u tako lošu situaciju, samo od sebe nameće se pitanje: Tko to ne želi raščistiti s kriminalom stare Uprave Hrvatske pošte'?

Mnogi zaposlenici Hrvatske pošte nakon svega prstom potiho upiru u premijera Milanovića, a on se, unatoč svemu, ne želi očitovati o mogućem sukobu interesa. Tako, po svemu sudeći, kod mnogih izaziva asocijacije na bivšeg premijera Sanadera.

Sramotnim prešućivanjem 'afere glavni hrvatski mediji pokazuju da je kod njih cenzura danas jača nego ikad u posljednjih dvadesetak godina. 


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: