itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Linić ga godinama neuspješno istraživao

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com


Kontroverzni tajkun Michael Ljubas vlasnik portala Dnevno i tjednika 7dnevno, već mjesecima se nalazi u ozbiljnim poslovnim problemima, a čini se da pomoć tada Linićevog ministarstva oko predstečajnih zakona i dozvole nagomilavanja poreznog duga nije pretjerano pomogla.

Naime, tek što bi mu se oprostio dug, ulazio je u blokade. Ljubas je godinama pri samom vrhu Poreznih dužnika, čemu svjedoče liste koje objavljuje Ministarstvo financija, a godinama je i predmet interesa istražnih tijela.

Linić ga godinama neuspješno istraživao

Kako smo istražili osim uništenog Elektroprometa, Ljubas je ili direktor ili izravno vlasnički povezan s 15 tvrtki. Pet tvrtki ima porezni dug u visini od 73,5 milijuna kuna, trenutno je blokadi sedam tvrtki, a u   predstečajnoj nagodbi se nalazi osam tvrtki.  U svim tvrtkama zaposlena su ukupno 92 čovjeka.

Za tvrtku Jadran-Produkt d.o.o. sa samo jednim zaposlenim utvrđen je porezni dug od 70,5 milijuna kuna, dok je 2013. godina završila s minusom od 51,3 milijuna kuna, a prošla 2014. godina 7,4 milijuna kuna. Prema dostupnim podacima, nalazi se u postupku predstečajne nagodbe. Nad Jadran produktom predstečaj je otvoren u travnju 2013., no iste je godine i privremeno obustavljen i to zbog istrage Porezne uprave.

Linićev ured neuspješno je istraživao je li Ljubas kao kao direktor oštetio tvrtku, odnosno pokušavali su dokazati malverzacije u poslovanju, no nedavno je odlučeno da se predstečajna nagodba opet aktivira.

Napomenimo kako se Ljubasa istraživalo i u tvrtki Elektropromet u kojoj je Ljubas najveći dioničar.

Portal Dnevno u blokadi

Porezni dug za tvrtku Jadran-Građenje s osam zaposlenika iznosi gotovo 700 tisuća kuna, a tvrtka se trenutno nalazi u postupku Predstečajne nagodbe teške 155 milijuna kuna. Već duže vrijeme nalazi se u blokadi. Ljubas je u ovoj tvrtki direktor.

I portal Dnevno s 12 zaposlenika nalazi se zbog dugova u blokadi. Tako su 2012. godinu završili s 462 tisuće kuna minusa, 2013. godinu s 458 tisuća kuna minusa, a 2014. godinu s 433 tisuće kuna gubitka.

Tvrtka JG-Stanovi Blato bez i jednog zaposlenika, također se nalazi u postupku predstečajne nagodbe koja se procjenjuje na 1,5 milijuna kuna. Tvrtka je osnovana sredinom 2012. godine, a poslovnu 2013. godinu završili s gubitkom od 303 tisuće kuna, a 2014. godinu s gubitkom od 34 tisuće kuna. U predstečajnoj nagodbi se nalazi i tvrtka JG Stanovi Vukomerec, a nagodba se procjenjuje na oko 2,2 milijuna kuna. Računi tvrtke su u blokadi, a prošle godine imali su nula prihoda, a gubitak od 15.400 kuna.

Neaktivne tvrtke, predstečajne nagodbe, minusi...

JG Stanovi Laništa bila je u predstečajnoj nagodbi 2013. godine, no tvrtka se danas nalazi u blokadi, a posljednje tri godine bilježi minuse.

Ljubas je povezan i s niz drugih tvrtki, kao što je Kamelot za kurirske usluge. Prošlu godinu završili su s gubitkom od 234 tisuće kuna, a trenutno nemaju aktivan žiro račun. Ljubas je do 2013. godine bio direktorom Jadran tvornice interijera koja ima porezni dug od 1,6 milijuna kuna i nalazi se u predstečajnoj nagodbi teškoj 8,7 milijuna kuna. Ima 30 zaposlenika.

Do prošle godine Ljubas je bio direktor tvrtke Zrelo Doba koja ima porezni dug od 351 tisuću kuna. Tvrtka Respecto Grana gdje je Ljubas bio direktorom do 2012. godine, nalazi se u stečaju.

Ljubas je direktor i tvrtke Auto Shop Zagreb s jednim zaposlenikom. Tvrtka se nalazi više od 80 dana u blokadi, a prošla je predstečajnu nagodbu.  I poslovanje ove tvrtke bilo je predmetom interesa istražnih organa. Bez uspjeha.

I tvrtka Maga trgovina ne stoji dobro prošlu godinu završili su s 16.400 kuna dobiti, no poslovnim partnerima preporuča se provjera. Maga se bavi ugostiteljstvom, a ima samo jednog zaposlenog. Ljubas je direktor i u tvrtki GIP Studio s 33 zaposlenih, a preporuča se provjera poslovanja. Tvrtka je prošlu godinu završila s dobiti od 87 tisuća kuna, a bave se graditeljstvom i trgovinom.

Ima dug veći od 73 milijuna kuna, a osnivao nove tvrtke

Ljubas je u 2015. godini otvarao i nove tvrtke koje su se gotovo odmah po osnivanju našle u blokadama. Jedna od takvih tvrtki je Impuls Građenje za trgovinu i usluge, a koja je iako osnovana u travnju ove godine već nalazi u blokadi. Tvrtka Eurocinik osnovana je tek nedavno.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: