itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Medisjki šljam

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com




Popović je iskusna novinarka vrlo zanimljive biografije, koja se sve češće pojavljuje na javnoj televiziji u ulozi analitičara, bivša je novinarka Večernjeg lista, a nedavno je izabrana za potprdsjednicu Međunarodne novinarske federacije. Svojedobno su mediji pisali o njoj stoga što je sklopila s Croatia osiguranjem ugovor prema kojem se za četiri tisuće kuna mjesečno obvezala da će o tom poduzeću osigurti pravovremeno pojavljivanje istinitih informacija u medijima. U to vrijeme, Popović je bila djelatnica Večernjaka te je u vrijeme trajanja ugovora s Croatia osiguranjem objavljivala razgovore s tadašnjim direktorom tvrtke Suadom Rizvanbegovićem. Ujedno, bila je medijska savjetnica Radimira Čačića u vrijeme dok je on bio ministar obnove i graditeljstva. Pisalo se o njoj i na objektivno.hr zbog Press klub emisije u kojoj je dobila voditeljsko mjesto, a koja se emitirala nedjeljom na HRT-u. Nije im naime bilo jasno znog čega dotična postaje voditeljicom na javnoj televiziji ako HRZ ima dovoljno svojih novinar koje je mogao angažirati za vođenje iste. Pitali su stoga s ovog medija nadređene na javnoj televiziji zašto je tome tako, njihov odgovor prenosimo u potpunosti: – Namjera HRT-a prilikom pokretanja emisije bila je otvoriti ju novinarima iz različitih medija, pa tako i voditeljski.

Dakle, riječ je o poznatoj profesionalnoj novinarki, koja je ujedno i jedina novinarka nekog drugog medija koja vodi neku emisiju na HRT-u. Zamijetila je ekipa s objektivnog zgodan detalj, naime gosti su joj bili mahom kolege iz Styrije, a na HRT-u su pak odbacili bilo kakve interese u cijeloj toj priči.

O Jasmini Popović pisao je svojedobno Ivica Đikić u Feralu: - U moru kriminala što ga sadržava kaznena prijava protiv generalnog direktora Croatia osiguranja Suada Rizvanbegovića, njegovih pomoćnika Branka Zekana i Ivana Modrića, direktora Sektora općih pravnih i kadrovskih poslova Danka Špoljarića i još nekolicine osoba, nezamijećeno je prošao novinarski udio u prljavim poslovima što su se godinama odvijali pod okriljem najveće hrvatske osiguravajuće tvrtke. Priča kaže, a ugovor crno na bijelo potvrđuje, da je 16. siječnja 1998. generalni direktor Croatia osiguranja Suad Rizvanbegović sklopio ugovor s novinarkom Jasminom Popović: dotična se, naime, zakitila statusom stručne savjetnice za kontakte s medijima, te se obvezala da će voditi brigu o pojavljivanju istinitih informacija o Suadovoj firmi, a ovaj se, pak, obavezao da će joj za rečene usluge isplaćivati četiri tisuće kuna mjesečno plus pripadajuće poreze i doprinose. Oboje su se držali ugovora, pa je Croatia osiguranje na ime angažmana gospođe Popović dosad keširalo oko 180 tisuća kuna, a posao stručne medijske savjetnice svodio se, zapravo, na povremeno objavljivanje afirmativnih tekstova o najvećem osiguravatelju te na iscrpno prešućivanje svih afera koje su godinama potresale dotičnu firmu.

U cijeloj toj priči ne bi bilo gotovo ničeg spornog da Popovićeva čitavo vrijeme honorarčenja za Rizvanbegovića nije primala prilično obilnu plaću profesionalnog novinara u Večernjem listu i pritom još istupala kao predsjednica žurnalističkog sindikata u spomenutim novinama – piše Đikić u svom tekstu.

Status: Novinarsko govedo
Lokacija: Zagreb
Opseg: Bijeda novinarstva
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju standarda 
Link|

0 comments: