itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Orešković i/ili Korupcija?

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com


Skupi Vladini piloti koji ne lete, činovnici koji rade samo utorkom, državna vila duhova, bojna za glancanje ministarskih limuzina...

Je li novi predsjednik Vlade spreman za šok?

01 Za 760 umjetnika, bivših ministara, diplomata – a onda po nasljednom pravu i njihovih udovica i udovaca – država svake godine isplaćuje 7,3 milijuna kuna jer su ih u nekom trenutku proglasili zaslužnim osobama. Listu je 2013. godine objavio Globus, a Vlada Zorana Milanovića odmah je najavila da će je reducirati. Ne treba posebno napominjati da se od toga odustalo. Hoće li nova Vlada biti hrabrija?

02 38 radnika svakog dana u suterenu zagrebačke Kockice na Prisavlju marljivo popravlja, pere i glanca 89 dužnosničkih automobila. Oni su zaposlenici Centralnog servisa Ureda za opće poslove Vlade i Sabora – jednostavno rečeno Vladina autoservisa, koji je 2001. godine osnovao tadašnji premijer Ivica Račan. Kroz povijest se očito dopao i drugim premijerima jer nitko nije u pitanje doveo trošak hladnog pogona od dva milijuna kuna godišnje. Treba li državna autopraonica i novome mandataru?

03 Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar ovisan je o administraciji: u poglavarstvu je zaposlio 56 tajnica i 127 savjetnika, a gradske poslove ne može voditi bez djelatnika koji se “brinu o pečatima” i “prate propise o blagdanima”. Kako će nova Vlada debirokratizirati Hrvatsku?

04 Dobro da stanovnicima Brača ne treba i putovnica kako bi s jednog kraja otoka došli do drugog. Podijeljen je u osam općina, s osam načelnika, osam prostornih planova i osam planova zaštite i spašavanja, a jedino u vezi s čime su se složili u posljednjih nekoliko desetljeća jest da im turistički slogan za 2013. bude “Otok kulture i avanture”. Koji je plan novog mandatara za rezanje općina i reformu javne uprave?

05 Dobro došli u hrvatsku poljoprivredu, sektor koji je u deset godina namnožio birokrata za nevjerojatnih 51,2 posto, a istovremeno poljoprivrednu proizvodnju smanjio za 22, broj goveda za 6,7, svinja za 7,8, a ovaca za više od 22 posto. Umjesto hrane i životinja, u poljoprivredi imamo krovno ministarstvo, četiri instituta, četiri fakulteta, šest agencija i centara te gradskih i županijskih ureda – točno onoliko koliko je i gradova te županija. Premijeru, što ćete od svega toga ukinuti?

06 Punih desetak godina u Ministarstvu graditeljstva radio je državni službenik s čak sedam pravomoćnih presuda, među kojima je nakupio i dvije bezuvjetne kazne, za što je pak bio propisan instant otkaz iz državne službe. Pored njega, inspekcija Ministarstva uprave pronašla je još 91 službenika i namještenika s pravomoćnim presudama kojim su i dalje normalno radili u državnoj službi, iako je zakonom propisano drukčije. Hoće li nova Vlada prestati štititi birokrate kao ličke medvjede?

07 I ovo postoji u našoj državnoj službi: sudska zapisničarka u Splitu koja deset godina odbija sve poslove i zadatke jer sebe smatra prekvalificiranom, a onda još šalje i prijave protiv nadređenih te zatrpava Ustavni sud zahtjevima za ustavnošću zakona i pravilnika. Eh da, jesmo li spomenuli da je jedno vrijeme bila i sindikalna povjerenica? Gospodine Oreškoviću, koliko će to još dugo tako?

08 Evo što je Globus u višemjesečnom istraživanju otkrio o teroru raznih inspekcija: da suprug voditelj kafića supruzi zaposlenici nije dao platnu listu zbog čega je kažnjen s 20 tisuća kuna. Da je drugi ugostitelj platio 1800 kuna kazne jer je umjesto dokumenta “Knjiga žalbi” u kafiću imao stariju verziju “Knjiga žalbe”. Treći je platio nekoliko tisuća kuna kazne jer je radnika, na njegovo traženje, pustio na godišnji odmor a da to nije pisano najavio 15 dana ranije. Je li 2016. godina u kojoj će država olakšati rad malim i srednjim poduzetnicima?

09 U veljači prošle godine novinari Globusa otkrili su još jednu zapanjujuću činjenicu. Jeste li znali da je veća šansa da dobijete moždani udar nego da vam etičko povjerenstvo za državnu službu uvaži žalbu protiv drskog činovnika? To proizlazi iz statistike: u 2014. bilo je 477 takvih prijava od kojih je utemeljenima proglašeno njih 11,11 posto. Moždani udar dobiva 16 posto stanovništva. Kad će službenici biti na usluzi građanima?

10 Upoznajte birokratski raj na zemlji – glavno tajništvo Ministarstva znanosti u kojemu radi 76 djelatnika i u kojemu čak i tajnik ima vlastitog tajnika. Više od polovice zaposlenih ima samo srednju stručnu spremu, a fakultetsku diplomu steklo je samo njih 30 posto. Možda je ovo najbolje mjesto na kojemu bi se mogla dokazati vlada stručnjaka?

12 Plaća li Kanada svojim birokratima naknadu da ne odu iz državne službe? Jer Hrvatska plaća – odnosno donedavno je plaćala (u međuvremenu je odredba iz kolektivnog ugovora privremeno suspendirana). I to milijardu kuna godišnje. Odredba se službeno zove “dodatak za vjernost poslodavcu” i podrazumijeva da službenici dobivaju naknadu u iznosu od četiri, osam ili 10 posto, ovisno o godinama staža. Povišica ne vrijedi samo za službenike nego i za namještenike, pa tako Hrvatska vjernost plaća i domarima i čistačicama. Zasad je privremeno suspendirana, ali hoće li nova Vlada pronaći pravedniji način za nagrađivanje dobrih zaposlenika?

13 Nekoliko radnih mjesta u Hrvatskoj u najužem je izboru za najbolje poslove u zemlji. Do 2011. godine među njima su bila i ona na Institutu za migracije kad je otkriveno kako zaposlenici tamo na posao dolaze – samo utorkom. Istovremeno, plaće su im iznosile oko 10 tisuća kuna, a produktivnost bila među najnižima u zemlji. Kad će Vlada prestati financirati one bez rezultata i ambicija?

14 Predstavljamo vam najbesmisleniji ured na svijetu: Odsjek za koordinaciju zaštite potrošača i financijsku pismenost u Ministarstvu financija. Kad ga je Globus otkrio, imao je tri zaposlenika i zadaću preuzimanja predstavki građana u vezi s potrošačkim kreditiranjem. Nisu imali previše posla: mjesečno su primali maksimalno desetak upita, a nisu nam bili u stanju dostaviti niti 20 najčešćih pitanja građana. Najzanimljivije je od svega što djelatnici uopće ne odgovaraju na upite nego ih prosljeđuju u Hrvatsku narodnu banku kako bi ih tamo obradili. Gospodine Oreškoviću, može li se taj novac pametnije potrošiti?

15 Hrvatska javnost tek je negdje 2011. doznala kako se živi i radi u Hrvatskoj narodnoj banci. Prvo smo otkrili kako HNB svojim djelatnicima, s prosječnim plaćama od 9358 kuna neto, subvencionira stambene kredite s oko tri posto kamate. Onda je isplivalo kako im banka financira još i teretanu i plivanje, plaća naknadu za topli obrok, ali istovremeno daje i ručak u bankarskom restoranu po subvencioniranim cijenama. Na teret banke u HNB-u moglo se ići i na tečajeve stranih jezika, a plaćali su se i poslijediplomski studiji. Zatim je Globus otkrio i to da HNB-ov restoran zapošljava 11 ugostiteljskih djelatnika, ali to im nije bilo dovoljno pa banka povrh svega svake godine angažira i vanjske radnike, među kojima i kuhare s poznavanjem egzotičnih kulinarskih običaja. Gospodine Oreškoviću, kada će banka napokon postati – samo banka?

16 Ovako izgleda reforma javne uprave na hrvatski način: EU nam dodijeli novac da se “reformiramo”, a mi osnujemo “Centar za stručno osposobljavanje službenika” u kojem činovnike učimo koristiti Word i raditi Excel tablice. Centar godišnje iz proračuna dobije 5,5 milijuna kuna, a država jedan od najneefikasnijih službeničkih sustava. Kako će nova Vlada obrazovati sposobniji službenički kadar?

17 Još malo vijesti iz HNB-a Globus je donio u ožujku 2014. kad je otkriveno kako su guverner Vujčić i viceguverneri sebi povećali plaće za 34 posto. Treba im priznati da su to lijepo izveli: na plaću su jednostavno pripisali naknadu za rad u Savjetu HNB-a koji je bio ukinut, pa je rukovodstvo banke trebalo ostati i bez tog dodatka. Guverneru Vujčiću plaća je jednim potezom narasla na 34.158 kuna bruto i prerasla premijerska primanja. Hoće li nova Vlada tolerirati rastrošnost u državnim institucijama?

18 Dok je u Hrvatskoj bujala bespravna gradnja, institucija zadužena za kontrolu takvih poslova, Građevinska inspekcija, nije radila vikendom, stranke je primala šest sati godišnje, primali su dvostruko manje prijava od onog što je bilo propisano normom, a za uklanjanje bespravnih objekata građanima su u 2011. godini uspjeli naplatiti 411 kuna. Kad će nelegalni graditelji biti u lošijoj poziciji od onih koji grade legalno?

19 U srpnju 2014. Globus je donio prvu listu uhljeba – popis članova političkih stranaka koji su po političkim vezama u mandatu posljednje vlade dospjeli na važna mjesta u upravama, nadzornim odborima, vijećima i komisijama. Pronašli smo ih 150, od čega 84 iz SDP-a, 45 HNS-ovaca, četiri iz IDS-a i samo dva člana umirovljeničkog koalicijskog partnera. Igrom slučaja, rasporedili su se po državnim tvrtkama u omjerima u kakvim su sjedili i u Saboru. Kako će ova Vlada stati na kraj političkom uhljebljivanju?

20 U veljači 2015. donijeli smo novi tekst o uhljebima, ovaj put županijskim. Ima ih točno 200, zaposleni su u županijama, a stranačka im je iskaznica bila potrebna za dobivanje čak i posla vozača. Evo i konkretnog primjera: u HDZ- ovoj Virovitičko-podravskoj županiji među 41 zaposlenim otkrili smo njih osam sa stranačkom iskaznicom, dakle najmanje deset posto. Župan Tolušić otvoreno je tada za Globus rekao da vjeruje kako ih je zaposleno i daleko više. Kada hrvatski građani mogu početi vjerovati da se do posla dolazi pameću, ambicijom i trudom?

21 Davno prije nego što će bivši šef HGK Nadan Vidošević biti uhićen pa zatim optužen da je Hrvatsku gospodarsku komoru oštetio za 40 milijuna kuna, Globus će donijeti prve dokaze o tome kako je jedno državno tijelo godinama živjelo na plećima gospodarstvenika. Vidošević je u komori imao tri kuhara, devet konobara, osam vozača, četiri recepcionera, 14 savjetnika (čak šest više od tadašnjeg predsjednika). U sedam predstavništva diljem svijeta uspostavio je vlastitu diplomaciju, a u sjedištu na zagrebačkom Rooseveltovu trgu zapošljavao je čak i fotokopirače i telefoniste. Istovremeno, Komora se financirala – i još se financira – od novca preostalih poduzetnika, na čiji je račun tada živjelo 600-tinjak zaposlenika. Nedugo zatim otkriveno je kako je HGK vlasnik 24 stana od kojih dobar dio stoji neiskorišten, a vrijedne umjetnine koje su se gomilale u podrumu glavne HGK zgrade već su dio legende... Državnim institucijama trebalo je 25 godina da napokon pokucaju na vrata ove ustanove i zapitaju: A odakle vam novac? Bi li se to ipak moglo činiti i prije nego što na sumnjive poslove upozore novinari?

22 Na čelu 20 županija nalazi se 20 županijskih careva – ljudi s plaćama do 18 tisuća kuna neto, službenim vozačima, kreditnim karticama bez ograničenja te vojskom od 1900 birokrata koji se svi uglas žale kako nemaju dovoljno ovlasti. Hoće li nova Vlada ukinuti županije i državu podijeliti na racionalniji broj jedinica?

23 Svi smo se zajedno poveselili kad je ministar Arsen Bauk najavio racionalizaciju: smanjenje ureda državne uprave s njih 20 na pet te uštede od približno pet milijuna kuna godišnje. Začudo, uredi su ipak preživjeli, a s njima i njihovih 40 predstojnika, 2768 zaposlenih i godišnji trošak od 292 milijuna kuna, od čega čak 235 milijuna odlazi na plaće. I tako i dalje imamo i županije i urede državne uprave. Poslovi im se preklapaju, jedni ne znaju što rade drugi, a sve nas to košta kao svetog Petra kajgana. Što će od ovoga nova Vlada napokon ukinuti?

24 Od ovog Globusova otkrića čak je i Vlada ostala šokirana: 85 posto državnih službenika u 2014. godini dobilo je ocjenu primjeren ili izvanredan, a samo njih osam navodno je radilo loše. Da sustav ne valja, to već odavno znamo. Ali, koja će ga Vlada promijeniti?

25 Najbolje plaćeni hrvatski piloti uopće ne lete. Globus je otkrio da oni zapravo sjede u Agenciji za civilno zrakoplovstvo gdje primaju prosječne plaće od 26 tisuća kuna neto, dok ostali činovnici tamo u prosjeku zarađuju 11.900 kuna mjesečne neto plaće. Povrh svega, u 2013. godini odlučili su kupiti i novi avion za 64 milijuna kuna, a novinari su na kraju izračunali i to da agencija plaća jedan od najskupljih najmova u zemlji, 17,59 eura po četvornom metru. Tamo gdje u državnom sustavu očito ima viška novca, ne bi li ga država mogla bolje iskoristiti od nabavke zrakoplova i plaćanja luksuznih ureda?

26 Josip Jambrač donedavno je bio najambiciozniji HNS-ovac: uz stalni posao imao je još devet funkcija, među ostalim kao član nekoliko nadzornih odbora, predsjednik revizijskog odbora, član odbora županije... Jutarnji je izračunao kako mu je plaća jedno vrijeme dosezala 34.600 kuna bruto. Gospodine Oreškoviću, koliko to funkcija jedan političar može obnašati?

27 Ima još jedna bolja agencija od one za zrakoplovstvo. Zove se Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftne derivate, ima osam zaposlenih i mjesečni trošak od 13.948 kuna neto po jednom radniku. Istovremeno, agencija je u 2012. godini na računu imala 3,2 milijarde kuna viška, na banci držala oročene depozite od 17 milijuna kuna, 23 milijuna eura te dva milijuna dolara. Sve to prikupila je od nameta koje joj plaćaju tvrtke iz energetskog sektora, iste one koje su te godine zabilježile pad zarade i manji broj korisnika. U međuvremenu, bivši ministar Slavko Linić oduzeo im je višak prihoda. No, kad će Vlada iznose nameta koje plaća gospodarstvo uskladiti sa stvarnim potrebama države?

28 Treba li Razvojna agencija splitsko-dalmatinske županije Dalmaciji ili HDZ- u? Čini se ovome drugome, posebno nakon što je Globus još 2013. objavio kako su trećina zaposlenika članovi te stranke te kako ne rade s investitorima niti primaju poduzetnike. Uza sve to, da bi servisirali vlastite troškove, morali su novac posuditi od župana. Gospodine Oreškoviću, hoćete li ukidati agencije koje su same sebi svrha?

29 Prema podacima koje je Globus objavio 2014., 70 dužnosnika u 20 ministarstava imalo je pravo na službenu kreditnu karticu, a u dvije godine na njima su potrošili 2,7 milijuna kuna za troškove hotela, taksija, restorana... Svaki od njih, dakle, mjesečno je u prosjeku peglao 1607 kuna, odnosno 80 posto prosječne mirovine. Među najrastrošnijima u pet i pol mjeseci rada iskazao se zamjenik ministar prometa Roko Antičević koji je mjesečno trošio 4700 kuna. Kad će novi mandatar ukinuti službene kartice za dužnosnike?

30 Evo zašto je državnoj tvrtki HŽ Cargo prijetio stečaj. Jer su zapošljavali djelatnike na radnim mjestima poput “voditelj produkta žitarice”. Ili “referent za raspravu sa stranim željezničkim upravama”. A tu je i “referent za raspravu sa stranim željezničkim upravama i kontrolu međunarodnih obračuna”. Ta i brojna druga radna mjesta napokon su u ovoj državnoj tvrtki bila ukinuta 2014. godine, ali tek nakon što je tvrtka zamalo bankrotirala, namnoživši 2100 radnika, od čega 283 samo u Direkciji. Među njima je bio i jedan koji je radio na radnom mjestu “glavni referent za realizaciju kolodvorskih blagajni”. Hoće li nova Vlada napokon restrukturirati državne tvrtke?

31 Zahvaljujući blagodatima bogatih kolektivnih ugovora, državni službenici, izračunao je Globus za 2010. godinu, godišnje pored redovne plaće na ime prekovremenih, naknada, dodataka i sličnog prime još četiri i pol prosječne mirovine. Kako će nova Vlada izmijeniti stare kolektivne ugovore i pravednije nagrađivati svoje činovnike?

32 Gospodine Oreškoviću, što ćete napraviti da Hrvatski zavod za zapošljavanje konačno počne zapošljavati? Dosad se, naime, bavio najmom oranica, za 500 kuna godišnje, i to neuspješno. Livada im je, naime, pripala ovrhom, ali nikako je nisu uspjeli staviti u svrhu.

33 Znate li što se vrijedno nalazi u Lukovu Šugarju? Bivša vila Jakova Blaževića, državna imovina u koju do dolaska Globusovih novinara nogom od 1989. godine nije kročio nijedan posjetitelj. Sve to vrijeme kuću je održavala državna domaćica Milka Tomljenović, koju je država plaćala da skrbi o napuštenoj nekretnini. Kada će nova Vlada napraviti strategiju upravljanja državnim nekretninama i sve što joj ne treba napokon prodati?

34 Jedino gore od agencijskog je komorski sustav. Globus ih je pobrojao 27, a razne komore u ovom trenutku naplaćuju namete od 178.338 radnika te još 290 tisuća pravnih subjekata. U jednoj godini komore od korisnika naplate 360 milijuna kuna, od čega 160 milijuna predstavlja višak prihoda – dakle ono što su naplatile, ali nisu imale na što potrošiti. Laički rečeno – to bi značilo da bi komore doprinose mogle smanjiti za 44 posto. Hoće li ih nova Vlada na to natjerati?

35 Jadna ti je hrvatska kultura kad u ovom trenutku imamo najmanje deset muzeja bez stalnog postava (recimo, Muzej arhitekture), neki su već deset godina u postupku osnivanja, ali nikako da otvore vrata (Hrvatski športski muzej), a većina ih iz državnih i gradskih blagajni u 21. stoljeću ostvaruje više od 90 posto prihoda. Pokazala je to velika Globusova inspekcija muzeja 2012. godine. Iako je ubrzo nakon nje Vlada donijela prijedlog zakona kojim je predvidjela da muzeji počnu dio prihoda ostvarivati na tržištu, kulturnjaci su se odmah postavili na stražnje noge, a prijedlog je izmijenjen. Komercijalizacija muzeja, međutim, sasvim je dobro zaživjela u gotovo svim razvijenim europskim zemljama, pa novog mandatara pitamo – a kad će i kod nas?

36 Najbolja radnička prava dijele se u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. Globus je otkrio kako je trošak jednog zaposlenika u tom sustavu 2011. godine iznosio 43.300 kuna po osobi mjesečno te kako su oni zaštićeni najboljim kolektivnim ugovorom u zemlji. On podrazumijeva da zaposlenicima plaće rastu usporedo s rastom troškova života, da na njihove plaće otpada 67 posto rashoda, imaju pet sindikata, a da im je osnovica plaće od 2005. do 2010. godine narasla za 40 posto. Osim toga, ugovor im omogućuje da rade za više poslodavaca, firma im plaća treći stup, a naknadu za dežurstvo dobivaju i ako nisu došli na posao. Imate li hrabrosti, gospodine Oreškoviću, ograničiti izdašne beneficije u zakržljalom državnom sustavu?

37 Dosadašnji ministar MUP-a Ranko Ostojić proslavio se jednom od najrastrošnijih javnih nabava: 2013. godine naručio je 131 terenac, za to je platio 31 milijun kuna više nego što je bilo potrebno. Jednostavno, prihvatio je skuplju umjesto jeftinije ponude, navodno jer ova druga nije udovoljavala tehničkim specifikacijama. Kako će novo vodstvo države stati na kraj hohštaplerstvu sa skupim automobilima na državni trošak?

38 Prije nego što je dospjela u ruke francuskog koncesionara, bivša državna tvrtka Zračna luka Pleso predstavljala je posljednje ostatke socijalizma u Hrvata. Tamošnji zaposlenici dobivali su svake godine regres od 2400 kuna, naknadu za rođenje djeteta od 3500, plaća NKV radnika iznosila je 5900 kuna neto, ali su radnici svejedno bili nezadovoljni i prijetili štrajkovima. Tražili su povećanje dodataka, osnovice plaće i obećanje uprave tvrtke da neće angažirati vanjske tvrtke bez suglasnosti radničkog vijeća. I danas ima takvih državnih poduzeća koja nikad nisu osjetila teret krize, a njihovi službenici lijepo žive kao bubrezi u loju. Gospodine Oreškoviću, kada će državni sektor podnijeti teret financijske krize?

39 Globus je 2012. godine otkrio kako je najplaćenija ravnateljica neke agencije Viola Macolić Šarinić. Ona je šefica HALMED-a – Agencije za lijekove i medicinske proizvode, a u vrijeme Globusova pisanja imala je bruto plaću od 35,5 tisuća kuna. Vijest je potaknula Vladu da istraži primanja agencijskih djelatnika i najavi “uravnilovku” u državnim agencijama. Hoće li nova Vlada one najneefikasnije konačno zatvoriti?

40 HDZ-ov gradonačelnik Perušića Ante Župan nedavno je napravio najgoru moguću reklamu za grad kojim upravlja: naručio je luksuzno vozilo za 320 tisuća kuna s grijanim sjedalima i 290 konja, a sve pod izlikom da mu je za stari automobil istekao leasing. Nakon što je Jutarnji list objavio taj primjer rastrošnosti, gradonačelnik se povukao i odustao od automobila. Kad će država vlastitim primjerom stati na kraj lokalnim rasipnicima?

41 Čuli ste za sintagmu “aktivno traženje posla”? I novinari Globusa čuli su o njoj nekakve glasine pa su se 2011. godine prijavili na Zavod za zapošljavanje da istraže kako to izgleda kad se u Hrvatskoj traži posao. U tom trenutku, na HZZ-u je radilo 1266 djelatnika koji su godišnje za plaće trošili 118 milijuna kuna, ali novinarki Globusa nisu uspjeli pomoći. Prvo ju je jedna službenica na šalteru odgovarala da se uopće prijavi na burzu rada, a onda ju je osobna savjetnica dvaput obavijestila da već tri godine nema ponude poslova za društveno-humanističke struke. Cijela ta tirada trajala je dva mjeseca, a nakon objavljene reportaže uslijedila je i isprika HZZ-a zbog neefikasnosti sustava. Kako će novi državni vrh unaprijediti sustav zapošljavanja Hrvatske?


Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: SDP/HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link|

0 comments: