itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Vučji čopor

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com


Obbjava uredništva:

Portal "Ukradeno?" niti bilo tko od članova uredništva nisu niti jednom u svom razdoblju djelovanja primili niti jednu kunu potpore od bilo koje državne institucije i privatnih donora uključujući onih iz inozemstva. Obzirom na složenost područja kojim se bavimo prioritet uredništva je uvijek bila fizička i politička zaštita autora i njihovih obitelji. Stoga možemo razumijeti da se neki od medija osječaju sigurnije u krilu svojih zaštitnika i političkih prijatelja ali isto tako smatramo da na taj način ne mogu promicati objektivnu sliku o stanju u društvu danas.

------

Zadnjih se dana podigla velika buka oko uloge medija u društvu, a posebice neprofitnih medija. Razrješenje Povjerenstva za neprofitne medije izazvalo je reakcije mnogih, ali najviše samih medija koji su pogođeni uskračivanjem sredstava poreznih obveznika. Ministar Hasanbegović navodi kako je razriješeno povjerenstvo dodjeljivalo financijska sredstva isključivo medijima povezanim s lijevim političkim strankama. Zabrinjavajuća je i činjenica da mediji koji zastupaju ljevičarsku ideologiju imaju monopol nad medijskim prostorom.

Povjerenstvo je odlučivalo o raspodjeli oko tri milijuna proračunskih kuna od kojih se lani financiralo 20 medija. Njihov izbor godinama izaziva kontroverze jer su financirani mahom isti mediji lijevog političkog usmjerenja, a bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić čak je kažnjena zbogu sukoba interesa pri dodjeli 70.000 kuna portalu 'Autograf'. U nastojanju da prokaže nepostojane kriterije za dodjelu, prije dvije godine novinar portala Dalje.com na natječaj je prijavio izmišljeni projekt koji je prošao. Na upit kako je to moguće i po kojim kriterijima je odluka donešena, tadašnji predsjednik HND-a Zdenko Duka odgovorio mu je, tvrdi taj portal, 'Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce'.

Da dosadašnja praksa raspodjele novca neprofitnim medijima nije bila dobra i da su tvrdnje o ugrozi pluralizma i medijskih sloboda raspuštanjem Povjerenstva promašene smatra i predsjednik udruge poreznih obveznika 'Lipa' Davor Huić. Ističe kako je način na koji su se dijelili novce potpuno kompromitiran i da, osim zaštite golog interesa, njegovi branitelji nemaju argumenata. 'Sredstva su redom dobivali nepoznati, radikalno lijevi portali mizerne čitanosti i utjecaja, loše napisanih tekstova u kojima bi redovito bilo malo ili ništa originalnog istraživanja i stvarnog kritičkog sadržaja, a prviše ideologije...', piše Huić. Zalaže se za napuštanje ideje o državnom financiranju medija a kao ključni argument navodi smjenu ministra Crnoje do koje je došlo pod pritiskom komercijalnih, a ne neprofitnih medija.

Mediji su odavno prestali biti samo prenosioci informacija, dapače mnoge bivše vlasti su prepoznale i iskorištavale ulogu medija kao kreatora javnog mišljenja.

„Strategija vučjeg čopora“

Dio medije i ne-vladinih udruga pro lijeve orijentacije ne jednom su opisani kao vučji čopor, što su prozvani novinari i udruge žestoko kritizirali. Međutim, na primjeru bivšeg ministra Crnoje jasno se vidi kako funkcionira vučji čopor. Prva je faza pronalazak žrtve, po mogućnosti neke koja je već malo ranjena. Ministar Crnoja je bio idealna žrtva jer je već primio političke udarce zbog inzistiranja na registru izdajnika, ideji kojoj nitko u vladajućoj koaliciji nije bio sklon. Sljedeći korak jest pronalazak kompromitirajućeg materijala, kao što je lažno prebivalište. Činjenica da je i bivši ministar Bauk cijelo vrijeme prijavljen na Braču dok očigledno živi u Zagrebu nije bitna. Treći korak je žestoki javni napad svih raspoloživih vukova, od novinara, pa sve do saborskih zastupnika i civilnih udruga. Zadnji je korak napad raznim insinuacijama i neistinama na krilima optužbe iz drugog koraka, jer kad se jednom pokaže da je netko radio kontra zakona svi vjeruju ostalim insinuacijama.

Prisjetimo se i nedavnog slučaja napada na Ladislava Ilčića, zbog tobože islamofobnih i rasističkih izjava u jednoj televizijskoj emisiji. Nadrealna je činjenica da se čovjeka zbog konstatacije da postoje kulturološke razlike između dvaju naroda danima napada u medijima, i etiketira fašistom. Paradoksalno, najglasnije su bile pojedine udruge civilnog društva koje se zalažu za temeljna ljudska prava, kao što je sloboda govora. Međutim, sloboda govora je danas relativan pojam, pa se tako koristi kada se vrijeđa i etiketira, a ne postoji kada se iznose činjenice koje nekima ne odgovaraju. Tada se sloboda govora pretvara u govor mržnje.

Status: Bijeda novinarstva
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istraživanja

Link|

0 comments: