itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Hernadi će biti oslobođen u Hrvatskoj!

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com




Interpol je još od prosinca prošle godine upoznat s činjenicom da prvi čovjek mađarskog MOL-a Zsolt Tamás Hernádi na sudu u Mađarskoj zapravo nije oslobođen optužbe za podmićivanje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u aferi Ina-MOL.

Zagrebački Županijski sud izvijestio je tada Interpolovu Komisiju za kontrolu spisa (CFF), da nadležni mađarski sud nikada nije odlučivao o Hernádijevoj krivnji za to kazneno djelo niti je donio pravomoćnu sudsku odluku. To je bio jedan od argumenata kojim su osporili tvrdnju njegove obrane da se Hernádijevim procesuiranjem u Hrvatskoj za isto djelo krši načelo zabrane dvostrukog kažnjavanja “ne bis in idem”.

Naime, Hernádijevi odvjetnici uspjeli su ishoditi privremenu suspenziju tjeralice Interpola, kao i obustavu potrage za Hernádijem po europskom uhidbenom nalogu (EUN) u pojedinim zemljama članicama EU, primjerice u Austriji i Njemačkoj, upravo zbog mogućeg kršenja spomenutog načela. A navodna oslobađajuća presuda mađarskog suda u istoj stvari bila je glavni temelj njihova zahtjeva. Interpolova komisija je prošle godine, nakon što je privremeno suspendirala tjeralicu za Hernádijem, pozvala hrvatske vlasti da im dostave sve relevantne podatke i sudske akte vezane uz ovaj slučaj. Županijski sud već je tada krenuo u raspisivanje novog EUN-a za Hernádijem, ali je i CFF-u poslao traženu dokumentaciju uz očitovanje u kojemu su istaknuta dva važna postupka mađarskog pravosuđa.

Lex Hernadi

Prvo, da mađarski sud nije odlučivao o Hernádijevoj krivnji za mito pa nema govora o tome da bi mu se u Hrvatskoj sudilo za isto djelo za koje je u Mađarskoj pravomoćno oslobođen. I drugo, ukazali su na tzv. mađarski Lex Hernádi, odnosno promjenu zakona o EUN-u kojim je spriječena njegova predaja Hrvatskoj. Naime, mađarsko tužiteljstvo je svojedobno otvorilo istragu o mogućem podmićivanju u aferi Ina-MOL na temelju podataka dobivenih iz Hrvatske, i to zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela podmićivanja u međunarodnim odnosima. Početkom 2012. tamošnje Glavno vojno tužiteljstvo šalje Uredu javnog tužitelja “rezoluciju” da inkriminirano kazneno djelo nije kazneno djelo, iako je istraga pokrenuta temeljem važećeg Kaznenog zakona u kojemu to djelo postoji. Tako javni tužitelj zaključuje istragu odbačajem optužbe. No, odbačaj optužbe od strane mađarskog pravosudnog tijela do tada nije bio zakonom predviđen razlog za odbijanje izvršenja EUN-a pa je Mađarska krajem 2012. promijenila taj zakon tako da je odbačaj postao obligatorni razlog za odbijanje predaje. Sve to je navedeno u očitovanju Županijskog suda.
Odgođena odluka

Zasjedanje te komisije na kojemu je trebalo odlučiti o sudbini tjeralice za Hernádijem bilo je zakazano za sredinu prosinca. No odluka je očito odgođena jer od tada hrvatske vlasti nisu dobile nikakvu obavijesti o ovom slučaju, a tjeralica za Hernádijem ostala je “nevidljiva” u bazama Interpola. A dok CFF ne donese konačnu odluku, neće se aktivirati ni novi EUN za Hernádijem u šengenskom informacijskom sustavu. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je da ga je ne brine što Hernadi nije oslobođen u Mađarskoj jer će kaže “U Hrvatskoj biti oslobođen”.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: