itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Jeftini gradski prostor skupo iznajmljuju

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Tvrtku Cafeco, koja je u zakupu gradskog prostora u Bogovićevoj 6, poznatijeg kao pub Bulldog, njezin vlasnik Albert Papo prodaje Željku Kerumu.

U Gradu tvrde da u tome nema ništa spornog bez obzira na to što je riječ o gradskom prostoru. Promjene u trgovačkom društvu, poput osnivača ili naziva društva, nisu razlog za raskid ugovora o zakupu – tvrdi zamjenica pročelnice za imovinu Ines Bravić. To znači da Kerum s Gradom neće morati potpisati novi ugovor. Uvjeti koje je potpisao Albert Papo 2007. vrijedit će i za splitskog tajkuna. Mjesečno će Gradu za 66 metara četvornih plaćati 7614 kuna. Za usporedbu, Auto Zubak će najam gradske kavane plaćati 64.000 kuna mjesečno.

Ovaj slučaj, u kojemu se, istina, ne radi o davanju gradskog prostora u podzakup, već o prodaji tvrtke, otvorio je pitanje zašto Grad dopušta zakupcima davanje svojih prostora u podzakup po višoj cijeni. Gradonačelnik Milan Bandić je na to pitanje odgovorio u najmanju ruku nelogično.

Uveli smo ga baš zato da zaštitimo interese Grada. Jer kad netko uđe u gabulu i ne može plaćati najam, prostor dade u podzakup i nama nastavi plaćati najam – rekao je Bandić, ne želeći “ulaziti” u slučaj Bulldoga.

Poduzetnička logika trebala bi mu nalagati da raskine ugovor s neisplativim zakupcem i potpiše novi s drugim. Dugove prvoga ionako može utjerati sudskim putem. Podzakupom mu samo omogućuje da zarađuje na gradskom prostoru. U poduzetništvo sive zone može se svrstati i zajednički zakup.

Jasno se to vidi na primjeru tvrtke Reddo koja je tako došla do 11 prostora u centru grada zajedničkim zakupom sa Zagrebačkim ugostiteljsko-slastičarskim poduzećem. ZUSP je bio u stečaju, a njegov direktor Ante Kovčo za njegovu je propast optužio Bandića i bivšeg šefa Holdinga Slobodana Ljubičića tvrdeći da su im oni preko Trgovačkog suda, koji je od Holdinga dobio i donaciju, namjestili stečaj.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage


Link

0 comments: