itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Maestro pada zbog sutkinje?

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

U slučaju Slavice Banić, ustavne sutkinje koja bi zbog nedovoljnog staža trebala biti izbačena, ustavni suci reagirali su munjevito i najavili konačnu odluku za nekoliko dana. U sličnom slučaju koji bi mogao imati dalekosežnije posljedice odluku, međutim, ne donose već više od godine dana niti se brinu za posljedice. Riječ je o osporavanju imenovanja Ivane Kršul sutkinjom Županijskog suda u Zagrebu. To je sutkinja koja vodi postupak u Maestru, najvećoj korupcijskoj aferi u kojoj su optuženi čelnici HFP-a.

Ako bi se poništilo imenovanje sutkinje Kršul, koja navodno (slično kao i u slučaju Banić) u vrijeme imenovanja nije imala dovoljno staža za Županijski sud, “pale” bi i sve odluke koje je donijela od travnja 2007., a Maestro bi morao krenuti iz početka.

Osim što se u slučaju sutkinje Krnić gotovo dvije godine ne rješava pitanje može li suditi na Županijskom sudu, javnosti se uporno nastoji zatajiti njezin slučaj. Staž sutkinje Kršul vrlo je aktualan u sudskim hodnicima gdje se živo prepričava da je imenovana iako ne ispunjava formalne uvjete te da je netko od kandidata koji su zbog njezina izbora ostali bez promaknuća podignuo tužbu pred Upravnim sudom.

Kako je Upravni sud uskratio informaciju, u Državnom sudbenom vijeću pokušali smo doznati o čemu je riječ. No, ondje su kazali da ne mogu odgovoriti. “Spis DSV-a koji se odnosi na imenovanje Ivane Kršul još je 14. prosinca 2007. otpremljen na Ustavni sud na njihov zahtjev i do danas nije vraćen”, napisali su u DSV-u pravdajući se zašto ne mogu reći gdje je i kako sutkinja Kršul pribavila 10 godina staža potrebnih za Županijski sud. Kada smo Ustavni sud suočili s podatkom DSV-a, opet nije bilo odgovora. Potvrdili su da je kod njih tužba te rekli da će je uskoro riješiti.

Status: U očekivanju istrage
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Meritokracija
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Moćno pravo

Link

0 comments: