itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Paraplegičar 26 godina čekao na odštetu

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Trideset i tri godine nakon prometne nesreće zbog koje I. L. ostao prikovan za kolica donesena je pravomoćna presuda kojom mu je dosuđena odšteta od 247.000 kuna! Istini za volju, treba reći da je I. L., koji danas ima 56 godina, tužbu protiv Croatije osiguranja podnio u rujnu 1983., sedam godina nakon nesreće, što znači da je sudska parnica trajala punih 26 godina, no to je i za hrvatske uvjete i sporo pravosuđe zaista previše.

Treba reći da mu je tadašnji zagrebački Općinski sud dosuđivao odštetu, no slijedile su žalbe i presude su padale. Najdramatičniji dio sudskog procesa dogodio se u travnju 2007. kada je I. L. prema pravomoćnoj presudi ostao ne samo bez odštete nego je bio u situaciji da još mora platiti i desetke tisuća kuna parničnih troškova Croatiji osiguranju.

Vrhovni sud je dobro proučio spis i uzvratio lani u rujnu zagrebačkom Županijskom sudu da predmet nije u zastari i naredio nižem sudu da ponovo razmotri slučaj.

Očito je packa Vrhovnog suda u tom dugotrajnom sporu bila učinkovita jer je samo dva mjeseca poslije, lani u studenome, zagrebački Županijski sud donio novu presudu i dosudio odštetu čovjeku koji je tako pravdu dočekao 33 godine poslije prometne nesreće koja mu je izmijenila život i nakon 26 godina trajanja sudskog procesa.

Status: Zaključeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Stotine tisuća
Podobnost: Izvanstranačka
Pravomoćnost: Moćno pravo

Link

0 comments: