itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mirovinska reforma - građani pokradeni

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Na vidjelo izlazi još jedna prijevara, možda i najveća dosad. Ime joj je mirovinska reforma, a prezime drugi mirovinski stup koji od najavljenog spasonosnog potpornja sigurnijeg i bogatijeg života u trećoj dobi - postaje stup srama svojih političkih zidara. Sjetite se kako su vas prije sedam godina naši “reformatori” s TV ekrana i kroz brojne intervjue uvjeravali da je uvođenje drugog mirovinskog stupa jedino rješenje za porast izrazito niskih mirovina. Ta su uvjeravanja bila praćena brojnim simulacijama koje su pokazivale i dokazivale da će onaj tko bude uplaćivao u dva stupa na koncu dobivati više.

Takvim simulacijama se posebno ciljalo na neodlučne - one između 40 i 50 godina koji su mogli birati ostanak u sustavu solidarnosti prvoga stupa ili prelazak u novi sustav. Osim ako imate male plaće, govorili su naši državni oci i majke (pardon, očusi i maćehe), mirovina na dva stupa donijet će vam više novca. I poslušalo ih je 130.000 građana - pastoraka.

Sedam godina poslije, analiza mirovinske reforme Ljiljane Marušić i Ante Škembera, stručnjaka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, govori suprotno: izbor drugog stupa nije bio bolja opcija, nego nosi debeli gubitak tim građanima.

U prijevodu - riječ je o prijevari, da ne spominjemo teže riječi, jer ljudima je zapravo ukraden vlastiti novac što ga odvajaju za starost.

Kako? Uz ostalo i tako što će im mirovina iz prvoga stupa, od dana kad su ušli u drugi stup, biti drastično umanjivana, iako u drugi stup izdvajaju samo 5 posto mirovinskog doprinosa iz plaće, od ukupnih 20 posto, a preostalih 15 posto ide i dalje prvome stupu. U konačnici, zbog takve nepravedne računice, onih 5 posto izdvajanja u drugome stupu neće ni približno moći nadoknaditi preveliki “oduzeti” dio ulaganja u prvi, što će za neke značiti i nekoliko stotina kuna manju mirovinu.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: Ozakonjeno

Link

0 comments: