itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Picula je zlorabio položaj i ovlasti

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ugovorom koji je potpisao sa Zagrebačkim holdingom i Europskom bankom za obnovu i razvoj o kupnji novih autobusa, gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula zadužio je Velikogoričane za oko 100 milijuna kuna - istaknuli su na današnjoj konferenciji za tisak članovi goričkog HDZ-a.

Gorički su oporbenjaci sukladno tome podnijeli kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Picule, koji je postao predmetom istrage Ureda za suzbijanje korupcije i kriminala. Podsjetimo kako je gorički gradonačelnik krajem prošle godine potpisao ugovor sa Zagrebačkim holdingom i Europskom bankom za obnovu i razvoj kojim je definirana kupnja 38 novih autobusa. Kredit za autobuse, dogovoreno je, otplaćivat će Velika Gorica, no oni će i dalje ostati u vlasništvu ZET-a koji će time definirati i visinu cijena karata te naplaćivati usluge prijevoza. Navedeni je ugovor, ističe tajnik goričkog HDZ-a Ante Šimunović, štetan jer ga je Picula potpisao bez odobrenja Gradskog vijeća, te time zlorabio položaj i ovlasti gradonačelnika.

Ukoliko Zagrebački holding (koji otplaćuje kredit goričkim novcem op.a) dođe u financijsku nepriliku, grad se obvezao platiti iznos Zagrebačkom holdingu u roku od 30 dana, no pritom se odrekao prava da određena gradska imovina bude izuzeta od eventualne pljenidbe. Time je, kaže gorički HDZ, Picula svjesno pristao protivno Ustavu i zakonu, na štetu vlastitog grada, a u korist strane banke i domaćeg trgovačkog društva ne primjenjivati kognitivne - prisilne pravne norme hrvatskog zakonodavstva.

Zagrebački holding je sinonim SDP-ovih malverzacija i očito je da Picula na štetu Goričana radi u korist zagrebačkog kolege - istaknuo je HDZ-ov Ante Šimunović, te dodao kako je ovaj ugovor tek paravan za sakupljanje novca pred izbornu kampanju SDP-a.

Status: Ukradeno
Lokacija: Velika Gorica
Opseg: Milijunski
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link

0 comments: