itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: HEP Tipuriću platio 50.000 eura

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Dr. Darko Tipurić, utjecajni dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu pod obradom je USKOK-a i policije. Policijski istražitelji već su u dva navrata posjetili Ekonomski fakultet 28. i 31. kolovoza, zanimajući se za ugovore koje je s Hrvatskom elektroprivredom I drugim javnim poduzećima potpisivao dekan dr. Darko Tipurić.

Fakultetom kojeg je duboko potresla ranija korupcijska afera, ponovo se proširila nelagoda. Ovaj put meta istražitelja nisu profesori koji prodaju ispite za stotinjak eura, nego vodeći ljudi te znanstveno-obrazovne institucije koji sklapaju milijunske ugovore s najvećim državnim tvrtkama, i predstavljaju stup hrvatske znanstvene zajednice.

Iako smo danas pokušali doći do Dekana Tipurića, kako bismo doznali što je sve zanimalo policijske istražitelje, uspjeli smo tek razgovarati s njegovom tajnicom koja nam je obećala kontkat s dekanom “čim završi sastanak”. No umjesto dr. Tipurića ubrzo se javio odvjetnik fakulteta, kako bi nam se ispričao u ime “odsutnog dekana”, ljubazno odbivši komentirati naša pitanja.

No, prema izvorima bliskim istrazi, policija i tužilaštvo provjeravaju sumnje u sklapanje štetnih ugovora između HEP-a I Ekonomskog fakulteta, koje je potpisivao dr. Tipurić teških više od milijun eura. Informacije kojima raspolaže DORH govore o sumnjivoj poslovno-partnerskoj suradnji dviju institucija koja se naročito razvila u posljedne dvije godine.

Istražitelji sumnjaju da je “za nagradu” dekanu EFZG-a Darku Tipuriću, HEP davao unosne poslove izrade Menagerskih ugovora. Tipurić je, po istim izvorima, tijekom 2008. HEP-u isporučivao šprancirane ugovore potpuno identične obrascima menadžerske udruge CROMA, koja ih inače nudi besplatno na svojim web stranicama.

“Intelektualnu uslugu” koja se može downloadirati bez ikakve naknade, Tipurić je naplaćivao oko 180 tisuća kuna po ugovoru, uz aneks koji je garantirao bonus od još 200 tisuća kuna.

Budući da u HEP Grupi na menadžerskim funkcijama radi približno 80 osoba, cijena za primjerak “copy paste ugovora” prosječnog formata od 8 stranica iznosila je oko 4750 kn, odnosno, približno 600 kuna po stranici.

Niže cijene ugovora

Takva je stranica, da podsjetimo, dostupna gratis, jednim klikom na internetu.

Policija i USKOK ovih će dana provjeriti sve indicije koje dr. Tipurića otkrivaju kao središnju figuru visoke korupcije u našim znanstveno obrazovnim ustanovama. Prvi trag je bogata produkcija skupo plaćenih “stručnih studija” kao mogući paravan za mito, a drugi stotine diploma i certifikata koje je djeci članova uprave, ali i članovima uprave HEP-a i drugih javnih tvrtki, godinama izdavao Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Kroz posljednje dvije godine HEP je isplaćivao više milijuna kuna godišnje EFZG-u financirajući školovanje djece direktora tvrtke, uglavnom izvanrednih studenata, koji su pri tome dobivali različite beneficije na fakultetu i garantirano radno mjesto. Jedan od tih studenata bio je i sin predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka, koji je danas zaposlen u Dalekovodu.

Status: Organizirani krminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Istraga u tijeku

Link

0 comments: