itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kako su EPH i Pavić došli u posjed Adriatice.net

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Prema dosada objavljenim podacima, Državnom odvjetništvu prijavljen je slučaj kupovine 50 posto vlasništva Adriatice.net od strane EPH i to za oko 30 milijuna kuna da bi EPH nakon kupovine udjela Adriatice.net prodao tvrtki Slobodna Dalmacija 25 posto udjela Adriatice, ali za 73 milijuna kuna.

Kaznenu prijavu podnio je sindikalac Ozren Matijašević, a te podatke iznio je svojedobno na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog fonda za privatizaciju gdje je sindikalni predstavnik u Upravnom vijeću. No, karika koja je do sada nedostajala bio je sam ugovor između Hypo Alpe-Adria Ulaganje (HAAU) i EPH-a, prema kojem EPH dobiva bez naknade pola tvrtke. Ugovor o prijenosu poslovnog udjela u posjedu je redakcije portala Index.hr, te ga u linku možete i vidjeti.

Ugovor je potpisan od strane Nensi Šarić i Ivane Gažić iz Hypo Alpe Adria osiguranja te Stjepana Oreškovića i Ines Lozić iz EPH-a, a ovjeren je kod javnog bilježnika Ilinke Lisonek 11. prosinca 2007. godine. U članku dva ugovora prema kojem EPH dolazi u posjed 50 posto dionica Adriatice.net stoji:

"Prenositelj (HAAU op.a.) zaključenjem ovog Ugovora o prodaji prenosi Stjecatelju (EPH op.a) bez naknade svoj u cijelosti uplaćen temeljni ulog u Društvu (Adriatica.net) koji iznosi 30.000.000 kuna i predstavlja jedan poslovni udio na temelju kojeg poslovnog udjela Prenositelj (HAUU) kao član društva sudjeluje u 50 posto članskih prava i obveza u Društvu", stoji u Ugovoru koji je u našem posjedu.

Slijedom novinarske priče kontaktirali smo EPH te dobili odgovor kako nema "apsolutno nikakve istine" u davanju 50 posto tvrtke bez naknade.

"Ostajemo pri tvrdnji da je EPH platio kupoprodajnu cijenu utvrđenu ugovorom. Riječ je o činjenici koja je vidljiva i u poslovnim knjigama EPH i prodavatelja, ali i u izvodu o transakcijama preko računa. Nismo dužni dokazivati netočnost Vaših tvrdnji jer je to novinarski posao, ali Vam skrećemo pozornost na činjenicu da kupoprodaja poslovnih udjela uobičajeno pretpostavlja dva ugovora – ugovor o prodaji i ugovor o prijenosu. U ugovoru o prijenosu se ne mora navoditi kupoprodajna cijena", naglasio je Semenčić dodajući da je EPH spreman za klevetničke tvrdnje poduzeti sve zakonske korake.

Kako smo ispitali, EPH je u pravu da se ne mora navesti kupoprodajna cijena u ugovoru o prijenosu. Isto tako u poslovnom svijetu postoje običaji da postoje dva ugovora odnosno ugovor o prijenosu i ugovor o prodaji. Riječ je o uobičajenoj praksi kada se od očiju javnosti pokušava skriti pravi iznos. No, isto tako postoji običaj da se navede da će se cijena eventualno regulirati posebnim sporazumom odnosno u ovom slučaju ugovorom o prodaji.

Ugovor koji je u posjedu Indexa to ne sadrži, odnosno ni jedan dio ugovora o prijenosu ne navodi da postoji još jedan ugovor o prodaji. Štoviše u članku 5. stoji da će se EPH odmah upisati u knjigu poslovnih udjela i ne spominje se neki drugi ugovor na koji se pozivaju u EPH što budi sumnju. Index u svom dosadašnjem istraživanju nije došao u posjed tog dokumenta za kojeg u EPH kažu da postoji.

Valja naglasiti kako je Index već od prije u posjedu o kupoprodaji i prijenosu poslovnog udjela Adriatica.net od 25 posto u vlasništvo Slobodne Dalmacije. Ondje u članku 4. izričito stoji kako je Slobodna Dalmacija za 73 milijuna kuna postaje vlasnikom 25 posto vlasništva na Adriaticanetom.

"Ugovorne strane suglasno konstatiraju da kupoprodajna cijena za ovaj ustup iznosi 73.000.000, a koji iznos se Preuzimatelj (Slobodna Dalmacija op.a) obvezuje platiti Ustupitelju (EPH) odmah po potpisu ovog ugovora", stoji u tom ugovoru koji je potpisan 1. rujna 2008. godine odnosno devet mjeseci nakon što je EPH došao u posjed Adriaticaneta.

Prema navodima iz kaznene prijave DORH-u kojeg je podnio Matiješvić stoji da je "društvo Hypo Alpe Adria vrijednosnica d.o.o. Zagreb takvim pravnim poslom pretrpjelo štetu od cca 30,000.000,00 kuna, dok je društvo Europapress Holding d.o.o. Zagreb steklo nepripadnu dobit od 73,000.000,00 kuna".

Matijašević je govoreći pred godinu dana pred članovima Fonda za privatizaciju naglasio da ove transakcije imaju obilježja kaznenog djela "jer je predočeno kao ulaganje u Slobodnu Dalmaciju, a ostavlja dojam da je Slobodna Dalmacija izvukla deblji kraj".

Kada smo drugu stranu, odnosno EPH, kontaktirali oko priče za Slobodnu Dalmaciju nismo baš - dobro prošli. Na naš upit da "ukoliko je točno da se dobilo 50 posto vlasništva Adriatice.net bez naknade vrijedne 30 milijuna kuna kako je Slobodna Dalmacija kao dio korporacije EPH Europapress Holding mogla biti dokapitalizirana prijenosom 25-postotnom udjela u turističkoj agenciji Adriatica.netu koja je procijenjena na 73 milijuna kuna?", iz EPH nisu bili pretjerano raspoloženi za odgovor.

Status: Vjerojatna korupcija
Lokacija: Zagreb
Opseg: Bijeda novinarstva
Podobnost: Izvanstranačka
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: