itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mladi gladni fotelja

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Izbor Davora Bernardića za šefa gradskog SDP-a neodoljivo je u nedjelju navečer podsjetio na vremena dok u Praškoj ulici stolovali Milan Bandić i njegovi vehementni suradnici. Dvadesetak Berinih simpatizera pojavilo se na konferenciji za novinare, skandiralo pobjednikovo ime i gunđalo, pa i repliciralo na neugodnije pitanja postavljena izbornom pobjedniku. Niti na jedno pitanje Bernardić nije konkretno odgovorio: zaobišao je problem Varšavske i pitanja o gradonačelničkim ambicija i sve što se od njega moglo čuti bile su suhoparne fraze naučene u Bandićevom političkom leglu.

Ja sam Dinko Cvijetić, obratio nam se pred ulazom u Prašku neugledan sredovječni gospodin, obećavajući nam da ćemo još čuti za njegovo ime. Shvatili smo da je riječ o jednom od Bernardićevih oslonaca u kampanji. Njegova ambicija cijelog bi ga, valjda, spalila, da nije našao žrtvu kojoj će obećati skori meteorski uspjeh u svijetu politike. Gospodin inače obnaša dužnost predsjednika Mjesnog odbora gradske četvrti Donji Grad, a budući da je pobijedio njegov kandidat – on po svemu sudeći vjeruje da će se uskoro i za njega naći komadić kakve vlasti.

– Ja sam Dinko Cvijetić, još ćete čuti za moje ime! U ovoj rečenici politički beznačajnog Bernardićevog simpatizera sadržana je bliža budućnost zagrebačke organizacije stranke, koja će se reflektirati i na odnose u središnjici. U zagrebačkom SDP-u, naime, slijedi borba za pozicije, a svaki aktivniji Bernardićev simpatizer već se vidi u ulozi malog gradskog imperatora.

U osvajanju fotelja, međutim, Bernardić će morati računati i na izvjesne otpore u stranci. Snažnu podršku on zasad ima od Foruma mladih, koji u sustavu jedan čovjek – jedan glas predstavljaju značajnu snagu u SDP-u. Pred tom snagom, međutim, stariji SDP-ovi kadrovi stali su zbijati redove, shvativši da će i njihove pozicije uskoro doći na nišan.

Sam Bernardić jedva prikriva ambiciju za mjesto gradonačelnika i zaobilazi ovo pitanje kako zna i umije. Njegova poruka poslana između redova izjave: »Neambiciozni ljudi ne opstaju u politici«, međutim, više je nego jasna. Za gradonačelničku fotelju Bero je itekako zainteresiran, ali njegove želje sudarit će se sa željama predsjednika Zorana Milanovića, koji za Bandićevog nasljednika želi aktualnog predsjednika Gradske skupštine Borisa Šprema. Treći pretendent na fotelju prvog čovjeka metropole liječnik je Mirando Mrsić, po mnogima najbolji SDP-ov potencijalni kandidat, s najmanjim izgledima za kandidaturu.

Prije nego što se u SDP-u upuste u utrku za najatraktivnijom gradskom foteljom, Bernardić će najprije po svom ukusu posložiti gradsku organizaciju stranke. Po uzoru na Bandićev stil komunikacije, pobjednik, međutim, gotovo niti jednom riječju nije otkrio svoje planove. Za početak se Bernardić fokusirao na uvlačenje pod kožu predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću. U ovoj disciplini Bero je iznimno vješt, čemu mogu posvjedočiti njegov poraženi protukandidat Ivo Jelušić i ražalovani šef gradskog SDP-a Bandić. Bernardić je, naime, duži period vremena proboravio pod njihovom kožom, da bi se u pravom trenutku izvukao i iskočio pred javnost kao novo lice SDP-a. Ledeni stranački šef Milanović bit će, međutim, tvrd orah za uvlačenje. On već danas kalkulira kako bi mogao iskoristiti Bernardića, a neslužbenim kanalima pušta glas: »Mladić je tek sad na pravom testu.« Bivši mu favorit Ivo Jelušić za šefa je sad zatvorena knjiga, što je i sam shvatio, pa najavio ostavku na mjesto dogradonačelnika i aktiviranje svog saborskog mandata.

Status: Pljačka u pripremi
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U proceduri

Link| 

0 comments: