itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Horvatinčić novac posudio od krim-miljea

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad izrazili su danas sumnju da je Tomislav Horvatinčić 15 milijuna eura koje je trebao osigurati za realizaciju projekta Cvjetni prolaz kako bi dobio kredit od Hypo banke, posudio od zagrebačkog krim-miljea.

"Zbog toga ćemo podnijeti prijavu Uredu za sprečavanje pranja novca", kazao je tijekom konferencije za novinare Teodor Celakoski iz Prava na grad. Naime, Hypo banka je uvjetovala Hoto grupi da mora osigurati 15 posto novca za projekt prije realizacije kredita od 55 milijuna eura. Kako Hoto nema toliki novac, Horvatinčić je taj uvjet podmirio iz vlastitog džepa. Aktivisti pritom tvrde da imaju informacije da je isti novac posudio od kriminalaca.

Hypo je od Hotoa tražio i potvrdu glavnog projekta za Varšavsku 6, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ona ne postoji. Isto se ponavlja i za Preradovićevu ulicu. Horvatinčić također navodno nije ni iznajmio 80 posto poslovnih prostora, kako je ranije tvrdio, niti je, tvrdi Teodor Celakoski, završio garažu kako tvrdi. "Laž je da je garaža pred završetkom, tek su na nivou minus tri od minus šest", zaključuje Celakoski.

Aktivisti su nadležnim institucijama dali rok od 10 dana kako bi se ispitali ovi navodi. U suprotnom zaprijetili su velikim valom prosvjeda, od kojih je prvi zakazan za 17. lipnja na Cvjetnom trgu. Ako ih se bude ignoriralo, dodaju iz udruga, ići će s blokadom radova u cijelom bloku.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem je preko medija od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatražio da mu objasni javni interes u odlučivanju o gradnji javne garaže i s njom povezane rampe u Varšavskoj ulici.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: