itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Porezna uprava: najam za prostor u kojem ne rade

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ministarstvo financija u recesijskoj je godini nepotrebno potrošilo milijun kuna da bi platilo najam za potrebe Porezne uprave Slavonski Brod, koja se još nije preselila u novi prostor od 3000 četvornih metara.

Naime, ugovor o najmu, koji mjesečno iznosi oko 250.000 kuna, a koji je Ministarstvo financija sklopilo s vlasnikom prostora u Brod Toweru, tvrtkom Temo iz Slavonskog Broda, teče od 1. veljače, ali brodska Porezna uprava i dalje radi u starim prostorima.
U Poreznoj su upravi objasnili da se to dogodilo zbog nabave uredskog namještaja i kompjutorske opreme, za što se morao provesti javni natječaj. A za tu je stavku potrošeno dodatnih još gotovo dva milijuna, točnije 1,874.486 kuna.

Neugodno mi je koliko se razbacivalo opremom i prostorom, kao da živimo u nekom prebogatom arapskom emiratu, a ne u zemlji u kojoj državnim službenicima smanjuju plaće, ukidaju regrese, božićnice i darove za djecu. To je teško zamisliv luksuz i bit će šok za sve koji onamo dođu da bi platili teško prikupljeni porez - rekla nam je zaposlenica Porezne uprave u Slavonskom Brodu.

Novi prostor Porezne uprave, iako se prostire samo u prizemlju i na prva dva kata osmerokatnice, ima posebno dizalo. Uredske su prostorije goleme jer na svakog od stotinjak zaposlenih otpada 30-ak četvornih metara. Sav prostor ima centralno grijanje i hlađenje. Kupljena su i potpuno nova računala, iako su nova računala dobili prije samo dvije godine.

No, nakon što je Jutarnji list u studenome pisao da će hrvatske porezne obveznike mjesečni najam za prostore brodske Porezne uprave stajati više od 39.000 eura, odnosno godišnje oko 3,5 milijuna kuna, Ministarstvo financija je dva mjeseca poslije, 20. siječnja ove godine, “slijedom novonastale ekonomske situacije” sklopilo s tvrtkom Temo dodatak ugovora kojim je smanjena cijena najma. Tako sada Ministarstvo financija za uredske prostore u prizemlju, na prvom i drugom katu plaća 11,20 eura, a za spremište i 17 parkirališnih mjesta pet eura po četvornome metru.

Međutim, i ta je cijena dramatično veća od najma sadašnjeg prostora koji Porezna uprava plaća Gradu Slavonskom Brodu i koji mjesečno iznosi 25.000 kuna.

Kad se na najmu zaradi, Porezna će prostor i otkupiti?
Jutarnjem listu nije omogućen uvid u ugovor, samo nam je rečeno da je sklopljen na neodređeno vrijeme te kako postoji mogućnost da sada unajmljeni prostor Porezna uprava kupi “ako se i kada za to stvore financijski uvjeti”. Upravo takva formulacija dala je krila spekulacijama da vlasnici tvrtke Temo imaju snažne veze u vrhu Ministarstva financija koje im zajamčenim mjesečnim najmom osigurava redoviti i pozamašni prihod, uz obećanje da će poslije, kad se na najmu poslovnog prostora dovoljno zaradi, isti prostor još biti i otkupljen.

Status: Ukradeno
Lokacija: Slavonski Brod
Opseg: Na račun građana
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju pljenidbe

Link| 

0 comments: