itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Slučaj 38/95: Deset optuženika izvuklo se zastarom

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Potkraj prošlog mjeseca splitski Županijski sud konačno je zaključio predmet 38/95. Od jedanaest optuženika, deset ih se izvuklo zastarom! Na uvjetnu kaznu zatvora osuđen je tek drugooptuženi Nermin Kerić, bivši prometni policajac, koji je s trojicom kolega bio optužen za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja. Ostatak optuženičke klupe sastojao se od osoba koje su policajce poticale na zloporabu kako bi naplatili osiguranje od izmišljenih prometnih nesreća.

Djeluje nevjerojatno, ali većina se optuženika izvukla relativnom zastarom, do koje je došlo zbog nerada dvoje raspravnih sudaca koji su bili zaduženi za predmet od podizanja optužnice 1995. godine. Nisu napravili nijednu radnju pa je jedno po jedno djelo počelo odlaziti u zastaru.

Državno odvjetništvo upozorilo je još 2001. godine na nužnost zakazivanja rasprave kako bi se izbjeglo nastupanje zastare, no od toga nije bilo neke velike pomoći.

Zakazala je i kontrola sudaca. Ništa nisu poduzeli predsjednik suda Igor Benzon, a ni šef Kaznenog odjela Vinko Cuzzi. Da je predmet 38/95 u ozbiljnim teškoćama uvidio je tek sudac Vlado Živaljić, bivši tužitelj Uskoka, koji ga je preuzeo lani od starijih kolega.

Obustavio je postupak protiv desetorice zbog niza apsolutnih i relativnih zastara. Tužilaštvo nije našlo ništa sporno u njegovom rješenju, nisu se ni žalili. Na optuženičkoj klupi preostao je tako tek Nermin Kerić, koji je imao nesreću da je uredujući sudac tamo negdje 2002. godine tražio adresu kako bi mu uručio optužnicu. Premda po svojoj naravi banalna, ta je radnja bila dovoljna da prekine zastarni rok.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: