itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Bivšem hrvatskom ministru 762.000 eura

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Broj optužnica koje su podnesene u nekoliko mjeseci istraživanja afere Hypo popeo se na više od 50, a među onima koji se istražuju navodi se i zasad neimenovani bivši hrvatski ministar vanjskih poslova.

Šef CSI-Hypo Wolfgang Peschorn izjavio je za ORF da je Hypo Alpe-Adria banka svojedobno upala u šake prave kriminalne mreže koja je banku opelješila za više od 100 milijuna eura te da je broj do sada optuženih bitno veći od broja optužnica jer mnoge od njih sadrže imena više optuženika. U međuvremenu je u javnost izišao i revizijski izvještaj PwC-a, međunarodne tvrtke za poslovno savjetovanje koja je istraživala poslove leasinga koruškog Hypa.

Honorar 762.000 eura

Prema izvještaju, članovi uprave Hypo Leasing Holdinga (HLH) Josef Kircher i Albert Modritsch u četiri su oka neopravdano dnevno dogovarali desetke tisuća eura izdataka za savjetovanja, troškove ili putovanja. Ističe se slučaj iz 2007. kada je HLH platio 762.000 eura “honorara za savjetovanje pri nejasnim posredničkim aktivnostima na području bivše Jugoslavije”.

Iznos je navodno završio u tvrtkama u Lihtenštajnu, odnosno u Wyomingu u SAD-u. Ono što je za hrvatsku javnost najzanimljivije jest tvrdnja austrijskog Der Standarda da “postoji sumnja da je riječ o fiktivnim računima u korist bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova te jednog klijenta Hypa”.

O kojem je točno bivšem hrvatskom ministru vanjskih poslova riječ, zasad nije moguće dobiti službenu potvrdu jer Državno tužiteljstvo u Koruškoj tijekom istrage ne otkriva identitete. Glasnogovornik tužiteljstva Helmut Jamnig potvrdio je Večernjem listu da se u sklopu Hypo afere prodaja Hypo Consultantsa skupini oko hrvatskog Auctora istražuje zbog sumnje da su pritom počinjena kaznena djela pronevjere i pranja novca. Iz zapisnika sa sjednice vlade Koruške, kojim raspolaže Večernji list, proizlazi da je tadašnji guverner Koruške Jörg Haider 27. ožujka 2007. bio jako zadovoljan što je dio Consultantsa prodan za 57 milijuna eura, jer je uknjižena vrijednost bila šest milijuna.

Takav nerazmjer u vrijednosti trebao bi biti hrvatski dio priče o aferi, a austrijski je onaj dio po kojem je tržišna vrijednosti bila višestruko veća, odnosno čak 150 milijuna eura, kao što je u veljači pred austrijskim istražiteljima izjavio bivši član uprave Hypa Wolfgang Kulterer. Večernji list posjeduje i taj zapisnik kao i onaj sa svjedočenjem bivšeg šefa Hypo Kroatien Martina Watschingera koji je također spominjao dva do tri puta manju prodajnu vrijednost od tržišne.

Šef CSI-Hypa Wolfgang Peschorn najavio je u ORF-ovoj emisiji da će prvi međuizvještaj o aferi biti podnesen na ljeto. Rekao je da su gubitke milijardi eura vrijednosti prouzročili kriminal, tadašnji poslovni model te način odobravanja kredita. U Austriji se procjenjuje da će istraga trajati najmanje do kraja godine. O razmjerima štete u koruškoj banci svjedoči i procjena državnog tajnika u ministarstvu financija Reinharda Lopatke da će nacionalizirana banka na noge stati tek 2015. On je inače jedan od sve brojnijih koji traže da se članovima kompromitiranog bivšeg vodstva počnu određivati pritvori.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|