itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Hebrang - protivnik uvijek vreba

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ivo Sanader sjedi za stolom u legendarnoj baraci na zagrebačkom Jarunu. Ispred njega je boca vode. S njim za stolom su - Kosor, Šeks i Jarnjak. Na zidu, u njegovoj pozadini, dva su fotoportreta, uramljena - Tuđmanov i njegov. Već na prvi pogled na četvorku za stolom, prepoznaje se vođu.
Sa Sanaderove lijeve strane, tik uza zid, stisnuo se odani Ivan Jarnjak. Slave 20. obljetnicu osnutka stranke.

Tog istog dana, nešto ranije, na drugom kraju Europe, odvija se sasvim drugi scenarij. U švicarskoj banci, na račun tvrtke Roberta Ježića, prema najnovijim neslužbenim tvrdnjama USKOK-ovih istražitelja, sjeda prva uplata od 2,4 milijuna eura. Prema tim istim informacijama, bile dio ukupnog iznosa od deset milijuna eura što ih je navodno MOL uplatio Ježiću na račun ‘savjetodavnih usluga’ za kupovinu preostalih dionica INA-e. Ježić je, navodno, novac skupljao za Sanadera.

“Sjećam se i da je na obljetnici HDZ-a bio dobro raspoložen, ali nisam se tada previše bavio njime jer smo igrali nogomet,’ kaže ministar Darko Milinović.

Samo četrnaest dana nakon proslave u baraci, i te prve uplate na Ježićev račun (druga je bila dan kasnije), premijer Sanader podnio je ostavku na sve političke funkcije. Hrvatska je ostala u šoku. Danas, dvije godine kasnije, postavlja se logično pitanje jesu li ta dva događaja međusobno povezana? Je li moguće da je Sanader primio milijunski mito te svima poručio: “…ja sam svoju dionicu odradio…stoga se svima želim zahvaliti, Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim građanima…”?

Kad je otišao ostala su u zraku brojna neodgovorena pitanja. Danas ih ima još više. Tada smo se pitali: Zašto je otišao? Je li bolestan? Je li ga netko na to natjerao?

Danas se pitamo: Gdje su nestali novci? Čiji su to milijuni na računu? Je li uzeo mito? Je li Fimi-Media bila njegova ideja? Medikol? Gdje je preostalih pet milijuna eura, koje mu je MOL navodno isplatio? I gdje su, zaboga, Bukovčeve slike?

Andriju Hebranga afera s Inom nije iznenadila, iako o navodnom mitu nije mogao ni sanjati.

“S obzirom da smo MOL-u prepustili upravljačka prava nad Inom, iako je imao samo 47 posto vlasništva, već sam ranije predosjećao da se iza toga nešto krije, ali nisam ni slutio da bi riječ mogla biti o tolikom mitu.

Uvijek nam se sve oko tih ugovora prezentiralo kao užasno komplicirano, zapetljano, netransparentno. Kasnije sam čuo da su ministri dobili ugovor, ali netom prije sjednice Vlade, to jutro, kad ga više nisu mogli, a ni stigli dobro pročitati, a kamoli proučiti…”, prisjeća se Hebrang.

“Znamo da nije otišao zbog bolesti, znamo da nije otišao zbog vanjske politike… A je li ga netko stisnuo? Ili je motiv bio procjena, da ako se makne s položaja, više ga neće istraživati, ‘čeprkati’, postat će nezanimljiv. Jer dok si na funkciji, protivnik uvijek vreba, kaže Hebrang.

“Sve će se to otpetljati, vjerujte mi”, uvjeren je Hebrang.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: