itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Croatia Osiguranje

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Država će prodati sve svoje udjele u tvrtkama u kojima ima manje od 25 posto vlasništva. To je strateška odluka Vlade od koje se neće odstupati. To znači da će Vlada u dogledno vrijeme – za godinu-dvije – prodati svoje udjele i u, primjerice, Končaru – ali i u Podravki.

Dok odluka o prodaji državnog udjela u Končaru (25 posto), trenutačne vrijednosti 333 milijuna kuna, najvjerojatnije neće biti problematična, politički puno škakljivija bit će odluka o prodaji državnog udjela (21 posto) u Podravki, koji danas vrijedi više od 270 milijuna kuna.

– Ne mogu to komentirati. Nije mi posao da govorim što bi vlasnik trebao učiniti, nego da dionice tvrtke učinim što vrednijima – rekao je naš sugovornik blizak vrhu Podravkine uprave na pitanje hoće li Vlada prodati svoj udio u koprivničkoj tvrtki.

Da se HNS pita, Vlada bi svoj udio u Podravki već prodala, ali privatizaciju koči SDP jer je to, kako je slikovito opisao naš sugovornik iz Podravke, unutarnje pitanje SDP-a. No, dokapitalizacija je, kaže, već u planu, a prikupljanje kapitala putem IPO-a (inicijalna ponuda dionica) poželjan je način dokapitalizacije.

– Moramo građanima pružiti priliku da svoj novac umjesto u štednju ulože u čuvanje hrvatskih radnih mjesta kao i u stvaranje novih. Volio bih da Podravka ostane, 'ajmo reći, javno dioničko društvo, bez pretežitog vlasnika – kaže naš sugovornik.

Inače, od izvora bliskog Vladi doznajemo da je dokapitalizacija, odnosno djelomična privatizacija državnih poduzeća putem IPO-a sve izglednija opcija.

– Nakon što nove uprave javnih poduzeća do ljeta sastave suvisle planove poslovanja i restrukturiranja, razmišljamo da udio u vlasništvu nekoliko najpotentnijih državnih poduzeća ponudimo građanima putem inicijalne javne ponude. Procjenjujemo da ćemo tijekom tri godine na taj način od građana prikupiti oko 3,5 milijarde eura – kaže naš izvor.

Taj se model, doduše, neće primijeniti pri prodaji Croatije osiguranja, prve velike državne kompanije koju će nova Vlada prodati, ali bi se mogao već pri skorašnjoj dokapitalizaciji Hrvatske poštanske banke (HPB).


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: Korumpirano pravosuđe

Link| 

0 comments: