itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Modus operandi - ako prođe-prođe

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Spašeno namsko igralište, Srijeda, 28 Ožujak 2012

Prije nekoliko dana u medijima osvanula je vijest koja je u kratkom roku alarmirala cijelo zagrebačko naselje Trnsko: da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dokazani majstor javno-privatnog poduzetništva, ponudio namsko igralište u zakup tvrtki Dva Z, čiji su osnivači dva Zlatka Mateše - otac, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, i njegov sin. Tvrtka je tamo planirala podići balon i pod njim dva malonogometna terena s umjetnom travom i ugostiteljskim objektom. Na sreću, Trnsko nije oklijevalo s odgovorom – reagirala je svojevrsna naseljska straža koju su sačinile udruge Živim u Trnskom i Vijeće roditelja OŠ Trnsko, potom grupa na Facebooku, skupina vijećnika SDP-a iz Trnskog, koja je najavila mirni prosvjed za petak u 17 h, pojedinci… Udruga ŽUT i Vijeće roditelja obratili su se Gradskoj skupštini sljedećim pismom, koje je u kratko vrijeme skupilo preko dvjesto potpisa:

"Poštovani,

obraćamo Vam se u ime stanovnika Trnskog i okolnih naselja čija djeca, ali i odrasli svakodnevno, tijekom cijele godine koriste igralište u Trnskom, tzv. Namsko, za sportove, rekreaciju i druženje.
Sportsko igralište ili tzv. Namsko igralište u Trnskom već 52 godine omiljeno je okupljalište djece i mladih. To nije samo komad neiskorištenog betona, već prostor koji je generacijama djece omogućilo druženje i bavljenje sportom. Nestanak igrališta u Trnskom oduzet će djeci vrijedno mjesto za druženje, besplatnu rekreaciju i slobodnu igru na otvorenom. Trnsko je gradu već žrtvovalo sportsku dvoranu i dvoranu mjesne zajednice građene samodoprinosima.
Djeca iz Trnskog koja se bave aktivno sportom, npr. košarkom u KK Zagreb, zbog manjka prostora na treninge 3-4 puta tjedno prisiljena su odlaziti u dvorane u druga naselja (Sloboština, Zapruđe i dr.).
Osim toga “Namsko” igralište koriste i djeca područnih grupa DV Trnsko (3 grupe), jer im je to jedini vanjski prostor za sigurnu igru.U zimski mjesecima igralište se pretvara u sanjkalište, kao jedini prostor gdje je sanjkanje moguće.
Zaista je nejasno da se promicanje sporta (u ovom slučaju isključivo nogometa, za one koji to mogu platiti) uz, naravno, neizbježan popratni ugostiteljski objekt, pokušava provesti na mjestu koji se već maksimalno koristi upravo za sport i rekreaciju djece i odralih (nogomet, košarka, stolni tenis, tenis, badminton, graničara, vožnja biciklom, rolanje…….i sve što možete zamisliti).
Uzurpiranje javnog prostora namijenjenog djeci je nedopustiv i sramotan čin zbog kojeg su stanovnici Trnskog spremni poduzeti sve kako bi ga očuvali i stoga ZAHTJEVAMO OD GRADSKE SKUPŠTINE DA ODBIJE PRIJEDLOG ZA DAVANJEM U KONCESIJU ILI PONIŠTI ISTU AKO JE VEĆ DANA BILO KOME I BILO KADA.“
Da se radilo o probnom balonu, koji bi brzo postao stalni, vidi se iz brze reakcije vlasti - gradonačelnik je obznanio da se radi o nepodopštini koja je izvedena njemu iza leđa i ispričao se stanovnicima Trnskog, a svoje mišljenje izrazio je i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić okvalificiravši ovaj pokušaj tzv. APP-modelom – ako prođe-prođe.

Ovaj put zahvaljujući svima koji su pokazali zube nije prošlo, ali na straži treba ostati, kako se nekad govorilo, punih uljanica.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: