itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Bandić i Majoli

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Bivša tenisačica Iva Majoli planira, pišu mediji, na mjestu gdje se sada nalazi Tenis centar Majoli graditi stanove. Naime, ekskluzivno zemljište površine od oko 10.000 četvornih metara na kojem su teniski tereni Majoli planira 'urbanizirat'. Međutim, kako će to uspjet, pitanje je. Odnosno, pitanje je hoće li se gradonačelnik Milan Bandić opet usudit napravit takvu vrstu ustupka za bivšu tenisačicu.

Glavni problem je što, da je netko u Gradu Zagrebu iole vodio brigu o tome, to zemljište Ivi Majoli i njenom teniskom centru trebao oduzeti jer ona nije ispunila glavni zahtjev zašto je taj teren i dobila odnosno kupila. A to je održavanje WTA turnira!

Konkretnije, 2003. godine Bandić je Ivi Majoli dao u zakup tih 10.000 četvornih metara za njezin tenis centar u kojem bi obučavala mlade nade. Tri godine nakon toga Majolica je poželjela kupiti to zemljište, ali se to nije moglo napraviti bez objave javnog natječaja. Kako bi joj pogodovao, Grad je kao uvjet za kupnju te parcele stavio organiziranje WTA turnira (teniski turnir za žene), s time da je u javljanju na ponudu trebalo biti priloženo i uvjerenje Hrvatskog teniskog saveza te njegovog zagrebačkog ogranka da ta osoba ima pravo organizirati WTA turnir. Dakle, na raspisani natječaj u kojem je Grad tražio skoro 34 milijuna kuna za zemljište, mogla se javiti samo Iva Majoli.

Ipak, cifra koju je Majoli platila umanjena je za 20-ak milijuna kuna pa je bivša tenisačica Gradu trebala platiti oko 14 milijuna kuna u roku od šest mjeseci. Razlog umanjenja cifre, pravdali su u Gradu, je to što je Iva Majoli u terene i centar uložila već tih 20 milijuna kuna. Takvu su procjenu, tvrdili su nadležni, donijeli ovlašteni vještaci. Štoviše, nakon objave kako će Grad prodati atraktivno zemljište od 10.000 kvadrata Ivi Majoli, Ninoslava Zeković, tadašnja pročelnica zadužena za gradsku imovinu, na pitanje novinara što ako Majoli ne organizira WTA turnir, je odgovorila kako je u tom slučaju moguće raskinuti ugovor. Ugovor, kako je poznato, nije nikad raskinut, a turnir nikad nije održan.

Nakon kupnje zemljišta na Cmroku Iva je u više intervjua naglašavala kako će njezin centar biti jedan od najljepših u Europi, a osim teniske akademije i luksuznog wellnessa postat će i mjesto održavanja prestižnog WTA turnira. No, ni u slijedeće tri godine nakon kupnje ugovora, to se nije dogodilo, već upravo suprotno.

Iva je u 2009. godini bila prisiljena otkazati turnir s nagradnim fondom od 75 tisuća dolara koji se obvezala redovito organizirati, pristajući tako na jedan od uvjeta Grada za prodaju terena u Jurjevskoj.

Naime, navodno Majoli tada nije uspjela naći sponzore koji bi pokrili troškove od oko 600.000 kuna zbog čega je donesena odluka o otkazivanju turnira i to nakon dopuštenog roka, zbog čega je bivšoj tenisačici prijetila kazna od Međunarodnog teniskog saveza. Prema napisima medija, Majoli je za turnir tražila i pomoć Grada, koji ju je isprva odbio. Isti mediji kasnije su izvještavali kako se u cijelu se priču uključio Bandić pa je, navodno, prema njegovoj direktivi, Zagreb Ivi uplatio potrebna sredstva i turnir je ipak održan. Iako, ne u travnju 2009. godine, već u srpnju i to ne na Cmroku, nego u Maksimiru.

No, nije Bandić darežljiv prema Ivi Majoli bio samo u ovom slučaju. Dodijelio joj je, naime, točnije njenom teniskom centru, stan od 110 četvornih metara u Teslinoj ulici u kojem je navodno živio njezin brat Dado Majoli, ali ne i uredi teniskog centra. Grad je tada to demantirao.

Inače, da gradonačelnik Bandić izrazito cijeni Ivu Majoli vidljivo je i iz činjenice da ju je, zajedno s njenim tada dečkom, a danas s bivšim mužem Stipom Marićem, vodio u Washington. Riječ je bila o molitvenom doručku koji tradicionalno organizira predsjednik SAD-a, u to vrijeme George Bush, a Iva je bila jedina osoba izvan hrvatske političke scene koja mu je prisustvovala. Uz to, Iva Majoli je javno dala podršku Bandiću kad se odlučio kandidirati na predsjedničkim izborima, te je pomagala u njegovoj kampanji. Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link|