itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: USKOK tereti suce za primanje mita

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

ZAGREB - USKOK je danas podigao optužnicu protiv suca Visokog trgovačkog suda RH Bariše Gašpara zbog primanja mita i više djela zloporabe položaja i ovlasti. Uz Gašpara optuženo je još sedam osoba, među kojima je i predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivica Pezo, kojega USKOK tereti da je na Gašparov poticaj zaposlio nećaka njegova prijatelja za sudskog savjetnika.

Prva od ukupno četiri točke optužnice odnosi se na primanje mita u iznosu od 25.000 eura. Prema optužbi USKOK-a, Gašpar je za taj iznos pristao založiti se da se u kratkom roku pravomoćno završi predmet na Visokom trgovačkom sudu za što je bio zainteresiran suoptuženi Davor Maravić, jer se radilo o sporu vezanom uz jednu bankovnu garanciju njegovu poduzeću Civitas nova. Maravić je prilikom dogovora isplatio Gašparu manji dio tog iznosa, a nakon što je predmet riješen, Gašpar je od njega zatražio i ostatak novca. Budući je Maravić otezao s isplatom, Gašpar je tražio od Krune Hercega, koji ih je upoznao, da podsjeti Maravića na dogovor. Posljednja točka odnosi se na zapošnjavanje Josipa Bilića kao sudskog savjetnika na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: Pravosuđe
Pravomoćnost: Podignuta optužnica

Link

0 comments: