itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Uhićeni šefovi Porezne uprave dok su primali mito

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

U srijedu su na informativni razgovor privedene četiri osobe od kojih se neke sumnjiče za primanje mita i reket u zagrebačkoj ispostavi Porezne uprave. Osumnjičeni su uhićeni nedugo nakon primanja 35 tisuća eura koje su policijski djelatnici prethodno označili.

Pored primanja mita privedene djelatnike Porezne uprave sumnjiči se i za tzv. porezni reket, što znači da su pojedinim gospodarskim subjektima u Zagrebu "gledali kroz prste", opraštajući im propuste u financijskom poslovanju, u zamjenu za mito.

Obrazac za uzimanje mita bio je uhodan, a osnivao se na redovitu poslu, odnosno poreznom nadzoru u poduzećima. Tijekom nadzora, kada bi se naišlo na nepravilnosti, poreznici bi vlasnika poduzeća upozorili na prekršaj, ali bi mu istodobno vrlo nedvosmisleno stavili na znanje kako se uz određenu nagradu može i malo zažmiriti. Kako bi pronađena nepravilnost bila ozbiljnija, tako bi rasla i visina iznosa kojim se trebalo namiriti korumpirane poreznike.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Stotine tisuća
Podobnost: Nesposobnost uprave
Pravomoćnost: Istraga u tijeku

Link

Link

0 comments: