itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Duboko Korumpirana Zemlja

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Polovica radno sposobnog stanovništva ne radi. Na jednog umirovljenika dolazi svega
Uz 1,15 milijuna umirovljenika, više od 250 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama prima plaću iz državnog proračuna. Službeno, nezaposlenih je 225 tisuća ili 12 posto, što ne bi bilo alarmantno da broj zaposlenih nije toliko nizak: od 3,69 milijuna radno sposobnih građana, čak 55 posto njih ne radi! Više od 100 tisuća zaposlenih radi u javnim poduzećima, 13 tisuća u lokalnoj samoupravi, a 21 tisuća u komunalnim tvrtkama.

Gotovo je 2 milijuna Hrvata ovisno o proračunu. Njih - preko visokih poreza i nameta - hrani 800 tisuća ljudi zaposlenih u privatnom sektoru!

Na ljestvici Doing Bussines po lakoći poslovanja smo na 106. mjestu među 181 zemljom. Šuma propisa i birokratske prepreke potiču korupciju i kršenje zakona.Imamo i ozbiljan problem s radnim vrijednostima. U prosjeku rade 3,8 sati dnevno. Više od četiri mjeseca godišnje ne rade. U prosjeku je svaki građanin 11 dana godišnje na bolovanju.

Europska komisija upozorava da smo duboko korumpirana zemlja. Kad dajete mito da biste manje čekali građevinsku dozvolu, jeste li svjesni da time podržavate sustav prema kojem veću plaću ili promaknuće nećete dobiti vi ili netko drugi tko odlično radi svoj posao, nego nečiji sin i supruga?

Kad tražite vezu da vam se dijete upiše na fakultet koji ne bi moglo upisati po svom znanju i ocjenama, znate li da time podržavate sustav u kojem će vaše dijete možda umrijeti jer u našim bolnicama ne rade najbolji liječnici, nego oni koji su imali dobru vezu? Korumpiranom državom vlada osrednjost, nerad i kriminal jer je kršenje zakona i etičkih normi isplativije od rada i poštenja.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: Zaključeno

Link

0 comments: