itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Tedeschi prvi milijun izvukao iz Sinja?

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Nezavisni vijećnik Miro Bulj na posljednjem je zasjedanju Gradskog vijeća Sinja postavio pitanje je li najuspješniji hrvatski biznismen mlađe generacije Emil Tedeschi, vlasnik ''Atlantic grupe'', svoj prvi milijun uzeo u Sinju, piše Slobodna Dalmacija.

- Jeste li upoznati o nestanku 3 milijuna njemačkih maraka gradskog novca namijenjenog za kupnju oružja preko poduzeća ''Trgosirovina''? - pitanje je koje je Bulj postavio gradonačelniku Ivici Glavanu.

Glavan mu je na to odgovorio kako ne zna što je s tim novcem i da je to njemu potpuna nepoznanica.

- Pozivam Tedeschija, koji je postao i članom gospodarskog tima predsjednika Ive Josipovića, da kaže odakle mu prvi milijun. Je li ga uzeo u Sinju? Radi li se o novcu koji je općina Sinj 1990. dobila za otklanjanje posljedica od potresa, potom ga u iščekivanju velikosrpske agresije prenamijenila za kupnju oružja da bi umjesto oružja, novac krajem 1991. preko ''Trgosirovine'' završio u Tedeschijevoj tvrtki? Ako je o tome riječ, pozivam Tedeschija da, kada kupi ''Podravku'', na Sinj prenese dio dionica koji bi nam pripadao na ime našega novca iz 1991. - rekao je Bulj.

Naime, iz bogate se korčulanske trgovačke obitelji u Sinj udala Klara Tedeschi 1917. i postala suprugom Marka Dalbella. Tako je nastala rodbinska veza između oca i sina, Emila Tedeschija, sa Davorom i Markom Dalbellom. Marko Dalbello je 1991. bio direktor ''Trnovače'', a DavorDalbello ''Trgosirovine'' i član Izvršnog vijeća Skupštine općine Sinj zadužen za financije.

Nakon što je pogođena potresom, općina Sinj je 1990. dobila velika sredstva iz proračuna tadašnje SR Hrvatske, no već je u to vrijeme započela velikosrpska agresija na Hrvatsku. Zbog toga je odlučeno da se novac za potres preusmjeri za nabavu oružja. No, njime oružje nikad nije kupljeno, a na računu je nedirnut stajao čak četiri mjeseca.

Predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine i predsjednik Kriznog štaba Vicencije Biuk, koji je sada veleposlanik RH u Australiji, i Davor Dalbello iz ''Trgosirovine'' potpisali su 3. prosinca 1991. ugovor u kratkoročnoj pozajmici kojom je općinski novac prebačen na račun ''Trgosirovine''.

Istog je dana novac prebačen na račun tvrtke ''Meteor – paper'', koja je bila u vlasništvu Tedeschijevih. Ministarstvo financija SRH, u kojem je na dužnosti pomoćnika ministra bio Joško Zavoreo, dalo je ''Trnovači'' 20 milijuna i ''Trgosirovini'' 30 milijuna tadašnjih dinara za nabavu hrane i strateških sirovina. ''Trnovača'' je od svoji 20 milijuna zadržala dva, dok je 18 milijuna proslijedila ''Meteor - paperu''. S druge strane, ''Trgosirovina'' je svojih 30 milijuna dinara u potpunosti proslijedila na račun Tedeschijeve tvrtke.

I sav novac s računa ''Trgosirovine'', za kojeg se procjenjuje da ga je bilo preko pet milijuna tadašnjih njemačkih maraka oročenih u više banaka, završio je na računu ''Meteor - papera''. Emil Tedeschi mlađi 1992. postaje vlasnik 47 posto poduzeća ''Trgosirovina'', koja nije vratila pozajmice Skupštini općine Sinj. Tedeschi se 1993. sastaje sa čelnicima novonastalih gradova i općina, nasljednicima općine Sinj, i obećava im da će vratiti pozajmice. Osim toga, Tedeschi traži obročnu otplatu pozajmice.

Status: Ukradeno
Lokacija: Sinj
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: