itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Tko je popalio žito?

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ministre, ali kako ćemo mi preživjeti, pitao je seljak iz osječkog studija, meškoljeći se na stolici. Ministru Čobankoviću zatitrao je kut usana, a onda je hladno rekao: »To je ono što je u ovom trenutku neizvjesno«. Vrlo ohrabrujuće.

Eto, tako izgleda skrb države o selu; to je ostalo od obećanja što su ih vladajući neštedimice dijelili u predizbornoj kampanji. Obuzeti zadovoljstvom zbog uspjele revitalizacije sela, poljoprivrednici su sjeli na traktore i zaprijetili blokadom prometnica i graničnih prijelaza. Ova njihova akcija izrodila je novu mantru hrvatskih vlastodržaca, koja se sastoji u rečenici: Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Grčka. Zanimljiv je ovaj obrat, jer vladajući političari do sad su uradili sve da bi Hrvatska postala Grčka. Državni aparat napunili su morem zaposlenih, na svjetskom financijskom tržištu zadužili su nas toliko da će te dugove vraćati i naši čukununuci, zapustili su u potpunosti gospodarstvo i dopustili da se korupcija u zemlji razmaše do neviđenih razmjera. Razina građanskog nezadovoljstva jednaka je onoj u Ateni i na korak smo od situacije u kojoj će nam inozemni partneri savjetovati – baš kao i Nijemci Grcima – prodajte otoke i izvucite se iz krize. Naravno, po uvjetom da se naši genijalci prije sami ne dosjete ovog spasonosnog rješenja. Paralelno sa seljačkim prosvjedima, k tome, diljem Hrvatske tinja niz malih štrajkova, radnici se sami iznuruju glađu nebili upozorili da ih se gura s ruba egzistencije u provaliju na čijem dnu je doslovno – glad. Stare savjete o novim stezanjima remena nitko više ne želi uvažiti, osobito u prilikama gdje svakodnevno na vidjelo ispadaju novi kosturi iz ormara vlasti. U javnim poduzećima krade se lopatama; dvadesetogodišnji unuk glavne državne revizorice Šime Krasić kupuje poduzeće za 16,5 milijuna kuna; nekakav bivši saborski zastupnik HDZ-a uspijeva uzeti dvije otpreminine i još poručuje – zašto ne bih uzeo sve što mogu; iz silosa nestaju tisuće kuna žita i nitko ih ne može naći, kao da se radi o zagubljenim ključevima od stana. Ovakvim primjerima mogli bi napuniti cijelo jedno specijalno izdanje novina, ali resorni ministri u čijim sektorima gori ne uzbuđuju se previše. Na pitanje kako ćemo preživjeti, oni hladno odgovaraju: To je ono što je u ovom trenutku neizvjesno.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: