itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Nije riješen ni slučaj pokrenut u prošlom stoljeću

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Nije riješen ni slučaj protiv Kutle pokrenut u – prošlom stoljeću.

Predsjednik Vrhovnog suda neće protiv sudaca pokretati stegovne postupke jer su ionako u zastari.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin dobio je odgovore od sudova o tome kako se vode postupci protiv Miroslava Kutle, prvog hrvatskog tajkuna. Zanimljiv je pritom odgovor splitskog Županijskog suda. Predsjednik toga suda Ante Perkušić navodi da se pred Općinskim sudom u Splitu vodi postupak protiv Kutle i drugih (za kaznena djela na štetu Dalme) u kojem je optužnica podignuta 2002., postupak za jednog optuženika razdvojen, a onda prva rasprava održana tek 14. 9. 2009. godine!

Na očigledno pitanje – što je sud radio osam godina – nema odgovora u izvještaju Ante Perkušića niti u onom predsjednika Općinskog suda u Splitu Ivana Botice. Perkušić je na čelu Županijskog suda godinu i pol dana, a u vrijeme kad je optužnica protiv Kutle podignuta predsjednik je bio Igor Benzon. U vrijeme tog dugogodišnjeg predsjednika splitski sud patio je od velikog nereda, velikog broja zastara. Predsjednik Općinskog suda – na kojem je postupak vođen – bio je Vlado Madunić, danas sudac ovršnog i izvanparničnog odjela toga suda. Predsjednik Hrvatin ne kani voditi istragu o tome zašto su i kako neki postupci protiv Kutle tako dugo čekali da dođu pred sud niti pokretati stegovne postupke. Da i jesu počinjena stegovna djela, objašnjava, bila bi već u zastari. K tome, suci su bili preopterećeni brojem predmeta, ali sad više – jer je taj problem uglavnom riješen - nemaju taj izgovor.

No, ni u Dubrovniku postupak protiv Kutle ne ide baš ažurno, barem dosad. Riječ je o postupku pokrenutom još u prošlom stoljeću, 10. svibnja 1999. godine, kad su tužitelji tražili pokretanje istrage protiv Kutle, Nevena Barača i još 4 osumnjičena, među njima i jednog stranca, Engelberta Schreibera. Riječ je o kreditima Dubrovačke banke Kutlinoj Globus grupi, većim od 50 posto jamstvenog kapitala banke, unatoč prezaduženosti Globus grupe. Istraga traje četiri godine, nakon toga se proširuje, pa tužitelji traže dopunu istrage dva puta i na kraju tog puta dugog ukupno šest godina, istraga je završena 18. siječnja 2005. i spis dostavljen tužiteljstvu koje čeka gotovo tri godine do idućeg koraka, te optužnicu podiže u siječnju 2008. godine. Procedura dostave poziva optuženom strancu i Liechtenstein završava u rujnu 2009., a sud tek ove godine u ožujku odlučuje zakazati raspravu, ne žureći ni sada, tek za – studeni ove godine....

Od 11 predmeta koji se vode protiv Kutle, osam ih se vodi u Zagrebu. Jedan od njih je i postupak u kojem je sud podijelio optužnicu na dva dijela, a u jednom je nepravomoćna osuđujuća presuda donesena. U Zagrebu se vodi i postupak protiv Kutle i još četiri optuženika, djelo je bilo 1996., optužnica je postala pravomoćna u lipnju 2006., a prva rasprava bila je tek u rujnu iduće godine! Spis sada ima 19 tomova i 3655 stranica, izvijestio je Hrvatina sudac Zorislav Kaleb.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: