itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Svi poslovi Ratka Mačeka

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

U recesijskoj 2009. godini, kada je marketinško tržište poslovalo s oko 20 posto manjom dobiti, Ratku Mačeku, bivšoj desnoj ruci Ive Sanadera i bivšem glasnogovorniku Vlade, jednostavno je "svanulo" jer su njegove PR tvrtke imale prošle godine oko 28 milijuna kuna dobiti. Tako je, primjerice, tek otvorena tvrtka Promotor bez ijednog zaposlenog, osnovana s minimalnih 20 tisuća kuna, već u prvoj godini imala prihode veće od dva milijuna kuna!

Isto tako, Mačekova tvrtka MPR strateško planiranje imala je prošle godine poslovnih prihoda u iznosu od 1,3 milijuna kuna, što je za 21 posto više nego godinu prije. U godini kada su se PR agencije manje-više borile za vlastitu egzistenciju, bivši glasnogovornik Vlade Maček je osnovao još dvije tvrtke s istom djelatnošću, a obje su poslovale izvan svih očekivanja.

Tvrtka Mediana bez ijednog zaposlenog imala je tako 54 tisuće eura poslovnih prihoda u 2009. godini, a njegova tvrtka Promotor d.o.o., kako smo napisali u uvodu, također s nula zaposlenika, imala je poslovni prihod od vrtoglavih 316 tisuća eura. Sve tri Mačekove tvrtke bave se PR-om i poslovnim savjetovanjem, a osnovane su s minimalnim kapitalom od 20 tisuća kuna.

Ako uz ove tri tvrtke, iza kojih nedvojbeno stoji Maček, pribrojimo i tvrtku Massol za koju se govori da joj je bivši Sanaderov podanik jedan od vlasnika, valja naglasiti kako je ona prošle godine poslovala sa 2,3 milijuna eura poslovnih prihoda, što je 21,3 posto više nego u prošloj 2008. godini.

No, kada se spomene Massol, Maček je izričit da nema aposlutno nikakvih veza s tom tvrtkom. Naime, u aferi Hrvatske pošte član Uprave Hrvatskih pošta zadužen za marketing Jadranko Mijalić svojedobno je za HTV izjavio kako iza Massola stoji nitko drugi nego sam Maček kojeg je nazvao glavnim kadrovikom Pošte uz asistenciju Ive Sanadera. S obzirom na to da je Massol često organizator HDZ-ovih manifestacija i s obzirom na to da je Maček zadužen za kampanje, mnogi i u tome vide poveznicu.

Sa svim tvrtkama iza kojih Maček stoji, javno ili prikriveno, dolazimo do podatka da je Maček prošle godine "okrenuo" gotovo 4 milijuna eura ili točnije 3,970.700 eura. U kunama to bi bilo više od 28 milijuna.

S obzirom na financijske rezultate i niz afera, kao što je ona oko Hrvatske pošte, kao i model vladavine Sanadera i njegova pobočnika Mačeka, mnogi su uvjereni kako iza ogromnog novca stoji blagonaklonost države koja gotovo uvijek sve važnije PR poslove dodjeljuje upravo Mačeku, a gotovo da nema državne tvrtke koja nije s njim poslovala.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: