itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Teklič Miomir Žužul pokupio proviziju za Sanadera

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Novinari Die Zeita su objavili kako austrijski tužitelji ne uspijevaju dobiti dopuštenje za ispitivanje umirovljenog generala Vladimira Zagorca koji je u zatvoru u Hrvatskoj. Pozivajući se na podatke državnog odvjetništva u Klagenfurtu, također ističu kako postoje konkretni dokazi o tome da je Sanader uzimao provizije pri ishođenju kredita kod Hypo banke.

Riječ je, kako navode, o kreditnom ugovoru od 10. siječnja 1995. kojim je Hypo banka sa 140 milijuna šilinga (oko 10 milijuna eura) financirala opremanje hrvatskih veleposlanstava. Tužitelji u Klagenfurtu imaju i dokument o ugovorenoj proviziji. Na njemu je rukom napisano da je provizija od pet posto, u nazočnosti Kulterera, isplaćena Sanaderu.

Die Zeit, međutim, piše o još jednom slučaju isplate provizije Ivi Sanaderu. U pitanju je privatizacija Diokija, odnosno prodaja 25 posto plus jedne dionice te tvrtke 2004. godine. “Hrvatski industrijalac i njemački honorarni konzul u Rijeci Robert Ježić također bi mogao biti fatalan za Sanadera”, piše Die Zeit. Pozivajući se na dosje hrvatske tajne službe Središnje obavještajne agencije (SOA), navode kako je Ježić podmitio hrvatskog premijera pri kupnji 25-postotnog udjela u Diokiju od Hrvatskog fonda za privatizaciju. Pritom se ne navodi o kolikoj proviziji se radilo. No, prenose da je posrednik pri isplati bio tadašnji ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

“U jednom dosjeu SOA-e tvrdi se da je određeni iznos novca za Sanadera predan 1. svibnja 2004. godine tadašnjem ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu u Trstu. Nedugo nakon toga ovaj teklič dao je ostavku zbog optužbi za korumpiranost”, stoji u članku njemačkog tjednika.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: