itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Slučaj Milanović - I

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

– Odluku smo donijeli ministar Komadina i ja. Ne tražim pokornost, koju prezirem, već lojalnost. Ovakva izjava nekoga iz trećeg ešalona dužnosnika nije mogla drukčije završiti– kazao je premijer Zoran Milanović pravdajući smjenu Vladimira Ferdeljija, pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatka Komadine zbog izjave na račun Vlade u tjedniku Globus. Naime, Ferdelji je u intervjuu kazao kako 'Vlada nema hrabrosti za reformu državne uprave, a poigrava se porezima na imovinu' i time zaista popljuvao Vladu u kojoj je nedavno počeo raditi.
- Sorry!- dodao je Milanović komentirajući Ferdeljijev otkaz, a isprika na engleskom je zapravo upućena građanima koji će zbog ovakve nesmotrenosti, što Ferdeljija, što Milanovića, građane koštati šest mjeseci plaća koje će se morati isplatiti ovom bivšem čelniku Elektrokontakta koji posao na koji je zaposlen, nije još ni počeo raditi.
A što je Ferdelji zapravo trebao raditi? Vjerovali ili ne, taj 'treći ešalon dužnosnika', kako ga je nazvao Milanović, trebao je zapravo raditi stvarni posao. Ne pričati priče, ne prodavati demagogiju i ideologiju, ne varati ljude lažnim obećanjima. Njega je čekao stvarni posao, a ne protokolarni posjeti.
Naime, Ferdelji je trebao nadzirati i upravljati restrukturiranjem državnih tvrtki, i to onih velikih- Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, Autoceste Rijeka-Zagreb, Hrvatskih željeznica...
Stoga, nejasno je nekoliko stvari.
Prvo, nazvati nekog tko treba nadzirati restrukturiranje državnih mastodonata, tek 'trećim ešalonom dužnosnika' je prilično posprdno jer se javnosti šalje poruka: On je zapravo ništa u ovom lancu.
Drugo, ako je on bio 'samo' treći ešalon, zašto su mu dana tako ozbiljna, savjesna i teška zaduženja?
I treće, taj treći ešalon koji je trebao nešto i raditi, izabrala su prva dva ešalona- Milanović i Komadina. E sad, ako dva ešalona dužnosnika ne znaju izabrati treći, onda je vjerojatnije da nešto nije u redu sa jednim od prva dva ešalona. A možda i oba. Pogotovo jer su znali kakva osoba treba za takav posao.
Ako su Ferdeljija smatrali dovoljno stručnim i kompetentnim za takvu vrstu posla koji su mu dali u zaduženje, onda su sasvim sigurno trebali i znati za tu njegovu (ne)sretnu karakteristiku.. A to je dug i oštar jezik kojim puca bez previše razmišljanja. Kako bi se reklo, što na umu, to na drumu- bez previše mozganja o posljedicama.
Ako se Ferdelji već tako zaletio pa izjavio i autorizirao rečenice, Milanović i Komadina su 'kaznu' mogli izvesti na puno elegantniji način, kao svojedobno sa Slavkom Linićem koji je u jeku predizborne kampanje nastupao kao solo igrač Kukuriku ekonomskih i gospodarskih planova koji nisu i bili u skladu sa službenim programom. Jednostavno, s Linićem se sjelo, porazgovaralo i 'objasnilo' zašto su takve izjave štetne po koaliciju.
Isto tako su, da im je doista bilo stalo do njega, mogli postupiti sa Ferdeljijem, ali nisu. Ovako su ga sad, nakon što je bio pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture čak 21 dan, bacili na teret građana sljedećih šest mjeseci. I poručili:
- Sorry
, jer izjava nekoga iz trećeg ešalona dužnosnika nije mogla drukčije završiti.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Zagreb
Opseg: Na račun građana
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: