itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Imenovanje političara u nadzorne odbore

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Imenovanje političara u nadzorne odbore je kotač unazad
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u večerašnjoj emisiji (drijeda) HTV-a "In Medias res" ocijenila je kako je imenovanje političkih čelnika u nadzorne odbore javnih poduzeća bez natječaja 'vraćanje kotača unazad' u odnosu na poteze bivše Vlade RH, kojoj je bila na čelu i koja je, istaknula je, u nadzorne odbore imenovala stručne ljude.

Komentirajući mogućnost da na sutrašnjoj sjednici Vlade u Nadzorni odbor INA-e budu imenovani prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić, Kosor je rekla da takvu odluku smatra prerizičnom.

Dodala je kako je bivša Vlada puno toga učinila na depolitizaciji uprave, što je bio i dio pregovora s Europskom komisijom da bi doista u nadzornim odborima javnih poduzeća bili stručni ljudi
.

Za to je pak, istaknula je, pravi put javni natječaj, a na novinarsku primjedbu o tomu jesu li javni natječaji licemjerni, odgovorila je niječno jer se, dodala je, javni natječaji mogu osporavati za razliku od imenovanja. Kosor je ocijenila kako interese javnih poduzeća, poput INA-e sigurno mogu bolje štiti stručnjaci poput Davora Šterna, a ne političari.

Kad je riječ o javnim poduzećima predsjednica HDZ-a osvrnula se i na, kako je rekla, sve češće najave da će Vlada izmijeniti Zakon o HRT-u te će se ravnatelj, odnosno vodstvo HRT-a, birati u Hrvatskome saboru.

"To je zastrašujuće. Mi smo Zakon o HRT-u uskladili s Europskom komisijom. To je bio mukotrpan i težak posao. Vratiti sve na taj način da 'šapu' na HRT stavi isključivo politika, dakle oni koji vladaju, je neprihvatljivo", izjavila je Kosor. Dodala je da bi isto stajalište imala i kada bi ponovno HDZ bio na vlasti.

To je nešto što je postignuto jer nitko iz politike ne može uređivati emisije na HTV-u, rekla je. Također je ocijenila kako se time ide 'unatrag' kao i, primjerice, suspendiranjem Zakona o javnim ovršiteljima što je, podsjetila je, također bilo jedno od pregovaračkih mjerila.

Na pitanje očekuje li reakciju Europske unije Kosor je podsjetila da je Hrvatska pod monitoringom do 1. srpnja 2013., kazavši kako vjeruje da to članovi Vlade nisu zaboravili.

Ali, ocijenila je predsjednica HDZ-a Kosor, nije to najvažnije jer mi to moramo učiniti zbog nas samih, kako ne bismo sada neke stvari vratili na nultu točku.
Na pitanje novinara osvrnula se i na Zakon o ništetnosti koji je, smatra, itekako u skladu s Ustavom RH jer štiti njegove temeljne vrijednosti, a to je prije svega čuvanje suvereniteta i integriteta te pravnoga poretka Republike Hrvatske.

Današnju presudu hrvatskome branitelju Veljku Mariću kojeg je sud u Beogradu osudio na 12 godina zatvora, Jadranka Kosor nije komentirala jer je, kako je rekla, legalist, ali je i napomenula da bi se - da je bilo više volje i mehanizama, a i s obzirom na sporazume između dviju država - u tome slučaju moglo više napraviti.
Komentirajući nedavnu izjavu prvoga potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića da je bivša Vlada iza sebe ostavila 'pustoš' u gospodarstvu, istaknula je kako je HDZ-ova vlada završila pregovore s EU-om i potpisala pristupni ugovor. Kazala je da je bivša Vlada iza sebe ostavila i Zakon o fiskalnoj odgovornosti za koji, dodala je, "Kukuriku" koalicija nije htjela glasovati.

Kosor je podsjetila i da je bivša Vlada pokrenula dio investicija - prošle godine 20 milijarda eura, te je spomenula dovršeni projekt Zračne luke Zagreb, potpisan projekt Brijuni rivijera i do kraja dovršen projekt Kupari kao i velike energetske projekte .

Ocijenila je da su investicijski projekti sadašnje Vlade RH manji od onih HDZ-ove, te napomenula kako je "zanimljivo da nigdje nema konkretnoga projekta".


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link|