itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Bandić - 15 milijuna eura

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Milan Bandić oštetio Grad Zagreb za najmanje 15 milijuna eura Grad Zagreb nije vlasnik nekretnina za koje je Bandić iz proračuna platio petnaest milijuna eura, pa bi zagrebački gradonačelnik uskoro mogao odgovarati ne samo za sklapanje štetnog ugovora, nego i za zlouporabu položaja i ovlasti, posebno obzirom na činjenicu da je Državno odvjetništvo pravovremeno vrlo jasno upozoravalo na moguće štetne posljedice ovog Bandićevog „posla stoljeća“.
Propao je, kako ga je Bandić često nazivao u svojim javnim nastupima, njegov „posao stoljeća“, ugovoren kupoprodajom nekretnina nekadašnje Zagrepčanke u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, u širem središtu grada. Radi se o jednoj od najatraktivnijih građevinskih lokacija u metropoli, a i ranije se sumnjalo kako je Bandić u posao kupoprodaje nekretnina Zagrepčanke ušao nezakonito te kako je ugovaranjem ovog posla sklopio izrazito štetan posao za Grad Zagreb.
Odlukom Ustavnog suda od 14. veljače 2012. godine, pod brojem spisa U-III/2677/2007, o usvajanju Ustavne tužbe Ivana Radoševića, poništene su sve pravne radnje i vlasnički prijenosi zemljišta u Heinzelovoj, kao i sve pravosudne i druge odluke vezane uz taj Bandićev pravni posao nekretninama nekadašnje Zagrepčanke.
Drugim riječima, Bandić je platio 15 milijuna eura za ništa, jer se ovom odlukom Ustavnog suda poništava i kupoprodajni ugovor od 25. travnja 2001. godine, kojim je Grad Zagreb temeljem prava prvokupa, od Zagrepčanke d.d. u stečaju neposrednom pogodbom kupio nekretnine u Zagrebu, i to trideset i tri zgrade i dvorište u Heinzelovoj ulici 68, površine 97 425 kvadratnih metara, te kuću i voćnjak površine 3079 m2 u Heinzelovoj 66, što sve predstavlja nekadašnji industrijski kompleks bivše klaonice i stočne tržnice. Više od deset godina nakon Bandićevog sklapanja ovog ugovora, Ustavni sud je odlučio kako je ovakvim pravnim poslovima došlo do ozbiljne povrede ustavnih prava Ivana Radoševića, kako ustavnog prava na pravično suđenje, tako i njegovih Ustavom zajamčenih vlasničkih prava.
U tajnom spisu Državnog odvjetništva, već 2004. godine, nadležne institucije upozoravale su tadašnju gradonačelnicu Vlastu Pavić, kako je u konkretnom slučaju „sklopljen rizičan pravni posao“, za koji su upozoravali kako je potencijalno izuzetno štetan za Grad Zagreb. Sudeći po sadržaju tajnog izvješća koje je Državno odvjetništvo tada uputilo zagrebačkoj gradonačelnici, 5. svibnja 2004. godine, a koje je u Gradskom poglavarstvu zaprimljeno 6. svibnja 2004. godine pod brojem 412-04-1, Bandić bi se mogao naći pod kaznenom istragom Državnog odvjetništva, nakon što je najnovijom Odlukom Ustavnog suda jasno kako je sklopio rizičan i štetan pravni posao u ime Grada Zagreba, kojim je Proračun Grada Zagreba oštetio za najmanje 15 milijuna eura, a koji iznos može biti i znatno veći ukoliko se zbog štete nastale povredama ustavnih prava vlasnika navedenih nekretnina, ispostavi kako Grad Zagreb mora i oštećenim vlasnicima isplatiti određenu financijsku odštetu.
Iz DORH-ove dokumentacije razvidno je kako je već te 2004. godine otvoren spis predmeta naslovljen: „Kontrola zakonitosti raspolaganja nekretninama u Zagrebu, Heinzelova 66, Zagrepčanka d.d. u stečaju“.
Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZSDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: