itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Bez natječaja sklopila milijunski posao

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Državna Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) potkraj ožujka potpisala je trogodišnji ugovor s IBM-om za „nabavu i održavanje IBM softvera i obnovu centralnog IBM računalnog sustava po ESSO uvjetima“.

Vrijednost ugovorenog posla je čak 109.983.653,13 kuna, što znači da će iduće tri godine IBM od državnog APIS IT-a dobivati više od sto tisuća kuna svaki dan. Tako vrijedan posao ugovoren je bez postupka javne nabave, nego izravnim ugovaranjem, a ugovorila ga je predsjednica Uprave APIS IT-ja Dunja Jurica, supruga Nevena Jurice, bivšeg veleposlanika u SAD-u koji je u veljači izašao iz zatvora gdje je završio zbog pronevjere 667.000 kuna. Uprava s Dunjom Juricom na čelu ovih dana očekuje smjenu, no unatoč tome ugovorili su taj basnoslovno skup posao s IBM-om.

Hrvatski informatički stručnjaci i čelnici kompanija koje također isporučuju opremu koja bi mogla konkurirati IBM-u (barem cijenom) upozoravaju da su takve narudžbe u najmanju ruku neodgovorne u današnje vrijeme. „Postoje sustavi koji mogu ispuniti sve potrebe APIS-a, a znatno su jeftiniji od IBM-ove skupe opreme.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link|

0 comments: