itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Pogrešno vezanje

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

U medije je procurio privatni mail ministrice Mirele Holy upućen na adresu predsjednika uprave HŽ-a Renea Valčića. Riječ je o pismenoj zamolbi u kojoj Holy upoznaje Valčića sa situacijom u kojoj se našla poslovna tajnica u uredu predsjednika uprave, a riječ je o supruzi "stranačkog kolege" Gorana Mazije, koji je ujedno član Savjeta za zaštitu okoliša SDPH.

Gospođa Heidi ima položen državni ispit, govori i piše na njemačkom i engleskom, a na današnje je mjesto došla temeljem natječaja, stoji u mailu kojeg donosi HRT.

- Obraćam Vam se jer je Heidi stekla dojam da ju se pogrešno veže uz Rogožarovo političko imenovanje te se boji da ćete zbog toga s njom raskinuti ugovor o radu. Molim Vas da razmotrite mogućnost zadržavanja gospođe Heidi u HŽ-u na nekom drugom radnom mjestu.

HRT dalje piše kako je predsjednik Uprave HŽ Holdinga Rene Valčić njezinu molbu odbio te da je izrazio zabrinutost t jer je njegova privatna e-mail poruka izašla u javnost.

Samo apelirala

Gostujući večeras u emisiji Otvoreno, Holy je kazala da nije intervenirala.

- Nisam tražila da se nekoga zaposli, niti da mu se osigura viša pozicija, gospođa je posao dobila za vlade HDZ-a temeljem natječaja, a znate kako se priča o političkim imenovanjima. Samo sam apelirala ljudski da se gospođu politički ne šikanira, pojasnila je ministrica dodajući da je mail poslan prije tri mjeseca.

- To pismo nisam poslala kao ministrica već ljudski, uostalom poslano je s mog stranačkog maila, a ne službenog, zaključila je.

Jasmina Popović, kolumnistica tjednika Forum prisjetila se u Dnevniku 3 pisma "dragom barba Luki".

- I to je bilo privatno pismo, ali je izašlo u javnost i izazvalo je skandal. Ovaj primjer govori o naivnosti nove vlasi koja je mislila da kad ovako nešto napravi da neće izaći u javnost, kazala je.

Napomenula je da je to loša poruka za sve one koji nemaju supružnike u strankama i boje se otkaza.

- Ako se samo na ovakav način može nekoga sačuvati, kako će onda zadržati svoj posao on koji nemaju supružnike u strankama, pita se kolumnistica.

Nepotizam

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala smatra pak kako je ovo idealna prilika da se razmotri na koji način osigurati ljude u javnim službama.

- Iako je gospođa došla preko natječaja,uplašila se i tražila na ovakav način pomoć, napominje.

Premijer Milanović, složili su se, mora se izjasniti pred javnosti o novom gafu ministrice Holy.

- Oko ovakvih stvari mora se izjasniti, ne smije to preskočiti, kaže Popović.

Tomislav Karamarko nije imao lijepe riječi za Holyinu intervenciju.

- Mogu samo reći nepotizam, stranačka pripadnost, nekvaliteta... kazao je Karamarko.

Dragutin Lesar kazao je, pak, kako je Holy predložila da se očistimo od plastičnih vrećica, no on smatra da bi bilo dobro da se SDP pokuša očistiti od stranačkog nepotizma.

- Ovo nije ništa novo, to je radio HDZ, a to sada radi Kukriku koalicija, na žalost, zaključio je šef Laburista.

Humanost u intervenciji u činu ministrice Holy nije prepoznao niti Zoran Vinković iz HDSSB-a koji je kazao kako se u ovom slučaju radi o jednoj djelatnici, a otkaz u HŽ-u sprema se za njih tri tisuće.

- Tu se radi o podobnosti, ne o humanosti, kazao je Vinković napominjući da ovakve intervencije nisu nimalo humane prema ostalim zaposlenicima Hrvatskih željeznica.

Status: Nepotizam
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: