itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Konzervatorski zavodi i investitori

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Koče li konzervatori investicije u Hrvatskoj ili ne bila je tema okruglog stola 'Konzervatorski zavodi i investitori' u organizaciji Političke akademije HNS-a. Povod su nedavni događaji s Brijuni rivijerom (otok Sv. Katarina i monumenti), dubrovačkim ljetnikovcima

I premda su svi izlagači, mahom konzervatori i arhitekti, pomirljivo ukazivali na važnost suradnje dviju strana, suptilno ukazujući na pritisak investitora na konzervatore kako bi dobili dozvole, situacija se zahuktala kad se pojavio ministar gospodarstva Radimir Čačić!

'Red, rad i odgovornost struke je važna, no pristup nije dobar! Ne postoje svete krave, konzervatori su elitisti i koče razvoj umjesto da budu u službi društvene koristi!', obrušio se Čačić na konzervatore, no nije ponudio rješenje. Izravno je optužio konzervatore da su potkupljivi i u toj kategoriji jednaki investitorima. Smatra da se korupcija može spriječiti tako da se na jednoj poziciji unutar zavoda ne može provesti dulje od osam godina.

Ministrica Andrea Zlatar Violić smatra da su za događaje na otoku Sv. Katarina i Monumenti odgovorni oni koji izdaju dozvole, a to je Grad Pula. No, problem je riješen i Danko Končar ipak će na toj lokaciji dobiti koncesiju na 50 godina i moći će realizirati projekt marine i hotela, kao što je bilo i planirano. Kako je potvrdila ministrica, poništen je upis lokacije u registar kulturnih dobara te će ulaganje teško 226 mil. kuna biti moguće prema uvjetima po kojima je Končarova tvrtka u travnju i dobila koncesiju.

Hrvoje Hrabek, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, navodi apsurd javnog i privatnog partnerstva pri uređenju dubrovačkih ljetnikovaca gdje nisu postavljeni jasni uvjeti suradnje pa dolazi do kršenja normi struke, ali i devastiranja baštine. Kao nesuradnju navodi i uređenje donjogradskog bloka Cvjetni. Pritisak na konzervatore je i novi zakon o legalizaciji bespravnih objekata koji omogućuje da se i nelegalni objekti u zaštićenim zonama ozakone, o čemu se javno ne govori.

Zaključeno je da konzervatorska praksa nije dovoljno planirana i da se zaštita povijesnih jezgara treba osuvremeniti u skladu s potrebama društva. Primjeri su kazališta i muzeji preuređeni od željezničkih postaja.

====

Udruga mladih arhitekata Pulska grupa podupire konzervatore i Ministarstvo kulture, vezano uz proglašenje Brijunske rivijere kulturnim dobrom. Smatraju da su oni neopravdano pod velikim pritiskom lokalanih i državnih vlasti Pulska grupa već godinama dokazuje da je otok Katarina kulturno dobro i upravo će taj njihov rad predstavljati našu zemlju na međunarodnoj arhitektonskoj izložbi u Veneciji.

'Ako Vlada ipak odluči da to nije kulturno dobro, za što župan Ivan Jakovčić vrši pritisak - onda ne znamo šta ćemo mi u Veneciji uopće prikazati. Možemo prikazati samo nekulturu i barbarstvo', izjavio je arhitekt Emil Jurcan.

Podsjetimo, nakon što je odobrena 50-godišnja koncesija za prvu lokaciju projekta Brijuni rivijere, došlo je do komplikacije u realizaciji projekta. Naime, cijelo područje Sv. Katarina - Monumenti, na koje se koncesija odnosi, upisano je u registar kulturnog dobra - i to nakon prikupljanja ponuda međunarodnim natječajem.

====

Tko to koči rasprodaju i pljačku čačićeve mafije?

Majstor Zgazimir Čačić: - kao direktor prouzročio stečaj težak 324 milijuna kuna uključujući i nikad vraćeni dug prema državi od 51 milijun kuna - predvodio privatizaciju Coninga, tvrtke vrijedne preko 16 milijuna njemačkih maraka, koja je prodana u bescjenje - malverzacijama prebacivao imovinu s tvrtke na tvrtku kako bi izbjegao plaćanje stotina milijuna kuna dugova.

Status: Pljačka u pripremi
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HNS/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

1 comments:

Anonimno kaže...

Silvije Novak je nosioc jednog nedopustivog načina i devalvacije vrijednosti konzervatorske struke a svi ostali sa terena diljem Hr, samo ga pokušavaju što vjernije kopirati. Ali drugi nisu razvili takvu podlogu i nemaju takvo jako pokroviteljstvo. Vidljivo je to čim su Pulski konzervatori pokušali raditi nered po Novakovom receptu, odmah po prstima. Naravno da ne mislim na vrijedne konzervatorske poslenike nego samo na krtice među njima. Radivoje Jovičić, viši konzervator-restaurator