itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Podaci iz DORH-a kontinuirano cure medijima

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić imao je na stotine telefonskih kontakata s novinarima i urednicima izdanja u kojima su objavljivane informacije iz tajnih istraga. Intenzitet komunikacije, dužina i tajming kontakata upućuju na to da je i sam glavni državni odvjetnik medijima, a riječ je o dva vodeća dnevna lista, odavao tajne informacije ili je u najmanju ruku bio upoznat s njihovim objavljivanjem.

Podaci su to do kojih je u svibnju prošle godine došla kriminalistička policija provodeći istragu o curenju podataka iz tajnih istraga u medije, što je Indexu neslužbeno potvrđeno iz krugova bliskih istrazi.

Policijsko je izvješće potkraj prošle godine proslijeđeno DORH-u koji je i dao zahtjev za provođenjem istrage o "curenju podataka". No, tada sve staje jer je za nadzor rada državnog odvjetništva nadležan isključivo glavni državni odvjetnik - Mladen Bajić.

Na upit što se dogodilo s izvješćem kriminalističke policije i je li istraga završena, iz Ureda glavnog državnog odvjetnika nismo dobili odgovor iako nam je najavljen prije tri dana. Vjerujemo da će ipak prije izaći u jednom od njemu sklonih novinskih izdanja gdje inače redovito cure podaci iz tajnih istraga. 

Prema tvrdnjama samog Mladena Bajića, na istrage koje je provodio ili provodi DORH nije bilo utjecaja od strane vlada Jadranke Kosor i Zorana Milanovića, pa je opravdano postaviti pitanje zbog čega onda podaci iz DORH-a kontinuirano cure u medije?

Slučaj već devet mjeseci u ladici

U prijavi koju je u veljači prošle godine podnijela tadašnja Sanaderova odvjetnica Jasna Novak stoji kako su podaci objavljivani u pojedinim dnevnim izdanjima "takvog karaktera da je notorno da potječu od osoba koje su prisustvovale izvođenju dokaznih radnji".

Navode se i primjeri jedne dnevne novine u iz prosinca 2010. u čijem se članku "jasno govori o tome da je novinarima bio dostupan podatak o tome gdje će i kada biti obavljeno uhićenje Roberta Ježića". Pored toga navode se i drugi primjeri iz listopada i studenoga 2010. godine.

No, osim Ive Sanadera koji je zainteresiran za diskreditaciju DORH-a, i sam se ured glavnog državnog odvjetništva u više navrata zalagao za otkrivanje "dubokog grla" koje medijima odaje službene tajne. U veljači 2011. Općinska državna odvjetnica Željka Pokupec zatražila je od MUP-a, Ravnateljstva policije i Uprave kriminalističke policije provođenje kriminalističkog istraživanja protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela iz članka 351.stavka 1. i 2. kaznenog zakona. Ali, nakon svih poduzetih "mjera i radnji", DORH je slučaj stavio u ladicu gdje stoji punih devet mjeseci. Možda zato što počinitelj više i nije tako nepoznat.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: