itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ekonomske slobode - može i gore

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Prema Indeksu ekonomskih sloboda 2009. godine Hrvatska je s ostvarenih 55,1 posto ponovo nazadovala u konkurenciji 179 zemalja svijeta te sada zauzima 116. mjesto. Iako je Hrvatska u odnosu na prošlo izvješće poboljšala svoju ocjenu za jedan posto, druge države su bile i bolje u napretku tako da smo izgubili još tri mjesta i nalazimo se u afričkom društvu između Mozambika Malija i Benina, koji su bolji od Hrvatske te Nigerije s kojom dijelimo istu ocjenu i Gabona i Obale Bjelokosti, koji se nalaze iza Hrvatske.

Svoju žalosnu poziciju prije svega Hrvatska je „zaslužila“ vrlo slabim ocjenama u kategorijama „vlasnička prava“ (30) i jednim od najgorih rezultata u svijetu prema „veličini vlade“ (31,7, misli se na financijsku veličinu), a slijedi „sloboda od korupcije“ (41).

Da mjerilo ekonomske slobode ima konkretno uporište u realnoj ekonomiji pokazuju podaci o BDP per capita mjereno po paritetu kupovne moći, koji ukazuju na to da su slobodnije zemlje najbogatije i da kako pada sloboda pada i BDP per capita PPP razmjerno padu slobode.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U provedbi

Link

0 comments: