itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Bilancom skriveno 1,5 milijardi kuna

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Uskok je od policije, ali i Državne revizije, zatražio hitnu istragu poslovanja Hrvatske elektroprivrede zbog sumnji na nezakonito trošenje sredstava, sklapanje štetnih ugovora i lažiranje bilanci. Prema prijavi koju prema nalogu Uskoka istražuje policija Uprava HEP-a je lažnom bilancom sakrila stvarni gubitak HEP-a u 2008. godini koji doseže 1,5 milijardi kuna. U lažnom knjigovodstvenom prikazivanju prihode HEP-u su „pomogli“ konzultanti poput Energetskog instituta, ali prednjači dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić, koji ispred „ekspertnog tima“ Ekonomskog fakulteta potpisuje ekspertize vrijedne oko milijun eura.

Bilancom se, stoji u prijavi, manipuliralo na više načina. HEP-u su npr. u susret izašli najveći partneri od kojih se tražilo da svoje fakture ne ispostavljaju u zadnjem kvartalu prošle godine već početkom 2009. godine. Tako je rashodna strana bilance umjetno smanjena za 350 do 500 milijuna kuna.

Podsjetimo članovi Uprave HEP-a prošle su se godine nagradili i s novih šest službenih automobila Audi A6 iako HEP već ima jedan od najbogatijih voznih parkova u državi.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Istraga u tijeku

Link

0 comments: