itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Hrvatske autoceste

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Policija je u srijedu zbog afere Fimi media privela Josipa Sapunara, člana uprave Hrvatskih autocesta, bivše predsjednike uprave HAC-a Juricu Prskala i Marija Crnjaka te bivšeg predsjednika uprave Autoceste Zagreb – Rijeka Zlatka Korpara. Sumnjiče se da su omogućili tvrtki Nevenke Jurak izvlačenje oko 26 milijuna kuna iz HAC-a i ARZ-a.

Crnjak je na čelu HAC-a bio do 2004. godine, a ostavku je podnio 2008. kad ga je na tome mjestu naslijedio Prskalo. On je dotad bio na čelu ARZ-a. Prskalo je pak smijenjen s mjesta čelnog čovjeka HAC-a lani, a zatim je i uhićen zbog afera s bojenjem tunela. Korpar je 2008. postao predsjednik uprave ARZ-a u kojem je dotad bio član uprave. Ponovno otvaranje afere Fimi media korak je dalje u istrazi poslova Skladgradnje braće Žužul s HAC-om i ARZ-om. USKOK-u su braća Žužul osobito zanimljiva jer postoji niz indicija da su bili izravna karika prema Sanaderu za izvlačenje novca iz državnih tvrtki. Svi jučer uhićeni također su povezani s aferom Skladgradnja.

Afere koje su potresale Hrvatske autoceste


1. SANADEROV ČVOR VUČEVICA - Samo zbog bivšeg premijera Sanadera HAC je sagradio izlaz s autoceste u Dugobabama koji sada zjapi prazan.

2. TUNELI - HAC je Skladgradnji za 22 milijuna kuna preplatio bojenje tunela Mala Kapela i Sv. Rok. Zbog toga su bivši šefovi HAC-a već bili u pritvoru.

3. AUTOMOBILI - Bivša uprava HAC-a preko izvođača radova kupovala je luksuzne limuzine (Audi A6) vrijedne i do pola milijuna kuna.

4. HEP - HAC je HEP-u za 300 mil. kn prodao trafostanice na koje se HEP nikad nije uspio uknjižiti kao vlasnik. Taj je novac otišao za “Kalmetinu”.

5. IZMJENA TRASE - HAC je na dionici Ravča – Ploče mijenjao trasu, što se u konačnici pokazalo pola milijarde kuna skupljim rješenjem od prvotnoga.

6. CRNJAK I IGH - Bivši direktor HAC-a Mario Crnjak ujedno je i vlasnik dionica IGH. Kao čelnik HAC-a, tvrtki čijih je dionica vlasnik dodjeljivao je unosne poslove.

7. FIMI MEDIA - Tvrtka u vlasništvu Nevenke Jurak i preko HAC-a je izvlačila novac za HDZ i njegove čelnike. Ukupno oko 20 milijuna kuna.

8. ZAPOŠLJAVANJE - Neki su direktori u HAC-u optuženi da su uzimali mito za zapošljavanje u toj tvrtki. Svjedokinja u tom slučaju naknadno je izmijenila tvrdnje.

9. AFERA STUPIĆI - HAC je od tvrtke Signalgrad kupovao lijeve i desne prometne znakove, i to uvijek one mnogo skuplje. Umjesto 30,5, davali su 580 kuna.

10. LAŽNI RADNIK - Josip Pocrnić prima plaću u HAC-u, iako, tvrdili su u cestarskom sindikatu, u toj tvrtki baš ništa ne radi. Koristi se i službenim automobilom.

==

"Kalmeta svoj mandat nije stavio na raspolaganje te je objasnio da se ne smatra odgovornim i da ne može znati što se zbiva u svim tvrtkama koje su u njegovu resoru.
Premijerka Jadranka Kosor stala je u Kalmetinu obranu kazavši da nitko ne može biti odgovoran ako nešto nije znao"

Kalmeta ima fantastičan pristup svom poslu... ako ništa ne zna o njemu, onda nije ni za što odgovoran. Pristup Jadranke Kosor.

==

Fimi-medija jest vrlo priprosta pljačka - zašto uskočki i ostali sustav glumi teške istrage? Čini se sve je u funkciji skrivanja pljački na godišnjoj razini teških najmanje 15 milijardi kuna. Usporedite - Fimi 50 milijuna kuna u više godina, ukupno opljačkano barem 15 milijardi kuna godišnje - ARZ, HAC, HC, Poštanska banka, javna nabava od općinica do državnih firmi. Da, imaju, imaju Hrvatice i Hrvati velike rezerve kad još opstoje, a godišnje su pokradeni za preko 15 milijardi kuna (barem 12 posto državnog proračuna). I gdje bi bos Sanader i njegovi prirepci s tim imali ikakve veze.

==

Ja sam siguran da će svi iz ove afere oko Fimi medije snositi zakonsku odgovornost, ali nisam siguran da će ikad itko ogovarati za aferu "Hotel Excelsior u Dubrovniku". Primjer Linićeva pogodovanja SDP-ovim tajkunima. Po Linićevu nalogu je “prodan” hotel Excelsior u Dubrovniku, Goranu Štroku, po mnogima najvredniji turistički objekt u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje koliko je njegov novi vlasnik u zbilji dao novca. Naime, mnogi su mogli pod takvim uvjetima kupiti taj hotel. Za Excelsior je u gotovini plaćeno milijun DEM-a, u nekim je procjenama vrijednost hotela bila mnogo veća. Opljačkano je, to jest Štroku poklonjeno 30 milijuna njemačkih marka društvenog novca i preuzet je dug od 34 milijuna DEM koliko je Dubrovačka banka potrošila na uređenje tog hotela nakon što su u njemu bile izbjeglice. Stvar je u tome što taj dug nije otplaćivao novi vlasnik već se dug otplaćivao iz poslovanja hotela. Godine 2002. jedan tjednik objavljuje podatak da je od samo jednogodišnje zarade Excelsiora Štrok nadoknadio milijun maraka koliko je platio hotel, otplatio kreditnu ratu hotela i još nešto zaradio. Većina ljudi smatra da je zapravo hotel poklonjen, jer ako će sam hotel vraćati dugove, onda ispada da smo hotel prodali za ništa. Ovo opet ide u prilog onoj tezi da pljačka članova SDP-a nije kazneno djelo već humanitarni rad za stranku, jer sigurno je Štrok vratio „uslugu“ financiranjem SDP-a.

==

A evo i sljedeća senzacija. kako je Dropulićkin muž i "ortaci" pokupovao trasu Pelješkog mosta, i sve okolo, za svaki slučaj. Pa zato im je i bitno da ga napokon počnu graditi.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: