itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Sramotni Zakon o golfu

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Projekt izgradnje golf-parka na brdu Srđ iznad Dubrovnika, vrijedan oko 900 milijuna eura (6,5 milijardi kuna), podijelio je dubrovačku javnost.

Stavove o potencijalnom ulaganju u sklopu kojega bi izraelski investitori na 310 hektara izgradili terene za golf, te hotele, 269 vila, 408 apartmana i druge sadržaje, sukobio je dva “tabora“ – investitora i osam dubrovačkih udruga okupljenih u građansku inicijativu “Srđ je naš“.

predstavnici inicijative “Srđ je naš“ o izgradnji iznad Grada imaju krajnje negativno mišljenje.

− Iza projekta terena za golf skriva se najgori primjer apartmanizacije na hrvatskoj obali, a u Društvu arhitekata Dubrovnik izračunali su da je planirana izgradnja jednaka izgradnji 5600 stanova po 60 četvornih metara.

Golfski su tereni tu samo kao pokriće – kaže Đuro Capor, koordinator inicijative “Srđ je naš“.

Prema njegovim riječima, privatni interes tvrtke “Razvoj Golf” i njihova želja da na prodaji nekretnina na Srđu zarade nekoliko milijardi kuna predstavljaju se kao javni interes, premda javni interes Grada Dubrovnika na Srđu uopće nije definiran, niti ga štite političari na vlasti.

− Projektu su se zbog netransparentnosti i preizgrađenosti usprotivili ne samo brojni građani, nego i dubrovačka društva arhitekata i inženjera, te nadležni u Županiji. To je otimačina zadnjeg prostora za planiranje održive budućnosti grada.

Sumnjivoj tvrtki s Djevičanskih Otoka prepušta se 350 hektara jeftino kupljenog poljoprivrednog zemljišta koje se, zahvaljujući sramotnom Zakonu o golfu, prenamjenjuje u građevinsko, sve pod firmom dodatne vrijednosti za dubrovački turizam − naglašava Capor.

Planirani apartmani i vile mogu biti samo nelojalna konkurencija ionako praznim dubrovačkim hotelima i privatnom smještaju. Zemljište na Srđu investitor je već opteretio kreditima i hipotekama, a dobivenim novcem kupuje daljnja zemljišta, financira projekte, kao i medijsku propagandu kakva u Gradu još nije zabilježena i koja se provodi u maniri najboljih spin doktora − kaže Đuro Capor.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Dubrovnik
Opseg: Pljačka u pripremi
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

0 comments: