itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: 58 tisuća ugovora o javnoj nabavi

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Na internet stranici http://nabava.vjetrenjaca.org Marko Rakar omogućio je uvid u to tko je protekle 2,5 godine naručivao, što, od koga i koliko je što plaćeno

Udruga za promociju prava na pristup informacijama Vjetrenjača omogućila je javnosti pretraživanje 58 tisuća ugovora o javnoj nabavi, svih koji su potpisani u protekle 2,5 godine. Ugovori državnih tijela i poduzeća, odnosno svih obveznika Zakona o javnoj nabavi, vrijedni su 80 milijardi kuna, a sad će svi znati kome je i za što taj novac isplaćen.

Svaki građanin od danas na jednostavan način može saznati sa kim posluju državne institucije i poduzeća, koliko je tko ugovorio radova i usluga te koji iznos je za ugovorene poslove isplaćen. S obzirom da se najveći dio koruptivnih poslova odvija upravo na polju javne nabave, ovaj alat neprocjenjivo je koristan u nadzoru nad trošenjem javnog novca. Pretraživač ugovora nalazi se na adresi http://nabava.vjetrenjaca.org , a idejni začetnik i realizator posla je Marko Rakar, stari znanac hrvatske javnosti. Radi se o računalnom stručnjaku koji se između ostalog bavi transparentnošću rada države.

– Tko je naručio, što je naručio, od koga, koliko je što plaćeno - sve odgovore sad je moguće naći na jednom mjestu, kaže Rakar.

====

Malo prije sam čuo izjavu (Jadranka Kosor) koja glasi: "Iza nas je uistinu jedan period pun iskušenja i vjerujte da nam nije bilo lako. HDZ-e je danas opravdano kritiziran zato što neki njegovi visokopozicionirani članovi nisu prošli ispit iskušenja pa su proračunska sredstva koristili u privatne svrhe. U ime HDZ-ea ispričavam se svim našim građanima kojima je zbog njihovih nepodopština kućni budžet bio manji te su imali siromašniju trpezu, djeca im oskudijevala sa školskim sendvičem, mlijekom i voćem, odjećom i obućom, koji nisu mogli djecu upisati na fakultet, koji nisu mogli više godina otići na godišnji odmor, koji nisu imali dovoljno sredstava za redovite liječničke preglede ili su morali preskakati terapije, koji nisu imali za tramvajsku kartu pa su imali neugodan susret sa kontrolorima, koji su do potrebnih sredstava dolazili kopajući kontejnere, koji voze neispravne automobile jer nemaju za neophodne servise, koji ne posjećuju roditelje, rođake i susjede jer nemaju sredstava za cvijet ili čokoladu i isprika se odnosi i na mnoge druge.

Status: Na račun građana
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: