itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kerumova megabetonizacija Korčule

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Kad s Orebića dolazite na Korčulu, ugledat ćete obrise gotičko-renesansne katedrale, stare gradske kamene kućice, zelenilo... I - po najnovijem - gigantsku betonsku građevinu koja je zauzela gotovo trećinu nečega što je nekada bila vizura Korčule.

Građevina se nalazi tik uz zaštićenu staru gradsku jezgru. I kad se činilo da će Korčula ostati jedno od rijetkih obalnih mjesta koje je elegantno prošlo tranziciju, stigao je demant u vidu budućeg trgovačkog centra, koji je drastično izmijenio pogled na ovaj grad.

Tko je izdao dozvolu za ovu devastaciju? Pojavile su se spekulacije da je to učinio Konzervatorski odjel Dubrovnik.

Žana Baća, voditeljica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, nije se htjela izjašnjavati o tome jesu li oni izdali dozvolu da se izgradi objekt ove veličine. Dapače, izjavila je da se ne sjeća jesu li ili nisu izdali tu dozvolu.

Povjesničar umjetnosti i urbanist Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture, bio je u šoku kad smo mu pokazali što se i kako gradi.

- Pa ovo je strašno. Ne mogu vjerovati. Ponekad bi i konzervatori trebali biti konzervativniji - prva je reakcija Uzelca koji je obećao da će istražiti sve okolnosti.

I Frano Dulibić iz Društva povjesničara umjetnosti navodi kako je riječ o šaci u oko.

- To je pogreška. Ne možeš vidjeti grad od tako velike građevine, ona konkurira samom gradu. No, naše društvo nije do sada nitko kontaktirao, mi bismo već i ranije reagirali, a s fotografija mi izgleda kao da je građevina pri samome kraju.

Osnovana je i Facebook grupa “ Korčula, grad podno Tomijeve butige”.

A na stranicama grada Korčule pronašli smo podatke o tome kako je sve započelo 2010. kao “parkiralište s poslovnim centrom”, na zahtjev investitora, tvrtke Kerum, na površini 7648 kvadratnih metara. Glavni projektant Zoran Jeramaz za Keruma je projektirao i disko, restorane, kafiće.

Međutim, kako se na istim stranicama može dalje pročitati, u listopadu prošle godine u Domu kulture gradonačelnik Mirko Duhović predstavio je prenamjenu projekta u trgovački centar Tommy. Kako se vidi iz dokumenata, dobili su sve dozvole na temelju “izmjena i dopuna provedbenog urbanističkog plana Korčule 2000., Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Korčule” i tako dalje.

No, netko će za ovako veliku devastaciju morati preuzeti odgovornost.

====== Ovaj kriminalac Kerum je upravo snizio vrijednost nekretnina svih Korčulana za 5%, odlično, samo naprijed Korčulani.

Treba srušiti. Nema rasprave!

"No, netko će za ovako veliku devastaciju morati preuzeti odgovornost." hahaha - i što će se tom "nekom" dogoditi? NIŠTA jer živi u maloj, jadnoj zemljici na brdovitom balkanu... gdje je baš sve moguće...

To treba sve pod hitno porusiti.

ma trebalo je raskrcit svu tu starudiju i lipo od cile Korcule napravit shopping centar!

Inače ovo je tipična pelda vlaške arhitekture kakva se raširila po celi Horvatski, i to nam se nikak ne vidi i zato i ovdi reagiramo.

Nevjerovatno. Ovo se samo moze desiti u maloj zemlji na brdovitom balkanu. Cijeli proces dobivanja gradevinske dozvole bi trebalo mijenjati i dovesti gradanstvo u centar. Nesmiju se ovako bitne odluke ostaviti pojedincima, koji su podlozni korupciji. Zahtijev za gradevinsku dozvolu bi trebalo javno objaviti tako da javnost moze dati svoje misljenje i potom organizirati javni sastanak u prisutnosti komisije, investitora i gradanstva. Komisija bi trebala imati dovoljan broj clanova da se onemoguci moguca korupcija. Odluke o izdavanju gradevinske dozvole ne smije biti ingerencija malo odabranih. Konzervatorski zavod u Dubrovniku je direktno odgovoran i trebao bi snositi posljedice. Cudno je da se cekalo da objekat doce u zavrsnu fazu i tek se sada reagira.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Korčula
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

1 comments:

Christine kaže...

Ako ne za dr. Ekpena, što ću učiniti da obnovim radost u braku, neka dobar Bog nastavi blagosloviti dr. Ako prolazite kroz razbijanje, dr Ekpen je savršeno rješenje za vas. Kontaktirajte ga danas na (ekpentemple@gmail.com) ili whatsapp +2347050270218.